Annons

Zulmay Afzali: Stort slöseri bakom vackra ord

90 procent av de ensamkommande unga har inte ens varit på sin första asylintervju trots att de har varit här i ett år. Men de kommer till skolan varje dag och sitter på sina lektioner och lyssnar på olika lärare.
90 procent av de ensamkommande unga har inte ens varit på sin första asylintervju trots att de har varit här i ett år. Men de kommer till skolan varje dag och sitter på sina lektioner och lyssnar på olika lärare. Foto: Tomas Oneborg/SvD
Under strecket
Publicerad

För ett år sedan kom väldigt många asylsökande och migranter till EU, och en mycket stor andel till Sverige. Ministrar och andra politiker välkomnade dem under parollen “Refugees welcome”. Alla medier rapporterade, många människor skänkte kläder och pengar och erbjöd sig att ta emot asylsökande i sina hem. All denna generositet och vänlighet var fantastisk att se.

Jag frågade mina svenska vänner om Sverige verkligen hade kapacitet att ta emot alla dessa migranter. Hur skulle de integreras och finna sig tillrätta i ett helt nytt samhällssystem? Nu frågar jag: Hur ska det gå med de tusentals som redan har beviljats uppehållstillstånd men inte har bostäder eller jobb? Och ytterligare tiotusentals som väntar på beslut om sin framtid, var ska de som får stanna bo och hur ska de integreras och få arbete? Ingen har kunnat ge mig några svar.

Annons
Annons
Annons