Annons
Krönika

Fredric Karén:Zuckerbergs tystnad rimmar illa med hans egna stora ord

För naket för Facebook. Den ikoniska bilden på nioåriga Phan Thị Kim Phúc plockades bort från den norska tidningen Aftenpostens Facebooksida.
För naket för Facebook. Den ikoniska bilden på nioåriga Phan Thị Kim Phúc plockades bort från den norska tidningen Aftenpostens Facebooksida. Foto: Nick Ut/AP
Under strecket
Publicerad

Nära hälften av svenska folket uppger att de läser sina nyheter på Mark Zuckerbergs plattform.

Foto: Eric Risberg/AP

Chefredaktören Espen Egil Hansen skrev ett öppet brev till Mark Zuckerberg med intentionen att inleda en publicistisk diskussion kring bilden på Napalmflickan. Facebook-grundaren har ännu inte svarat.

Foto: Cornelius Poppe/TT

Det är naturligtvis rimligt att den som äger och driver en social plattform också stipulerar vilka regler som gäller just där; allt från användarvillkor till vad som får, eller inte får, publiceras. Är regelverket tydligt brukar sällan någon ha invändningar.

Bekymren uppstår när plattformen i sig har så stor påverkan att den faktiskt kan avgöra politiska val eller styra opinionen i en viss riktning – utan att motargumenten lyfts fram. Adderar man dessutom ett regelverk som är både diffust och föränderligt så har vi en dekokt som kan leda till stora – i vissa fall – demokratiska problem.

Annons
Annons
Annons