Zornakvarell gick för nästan åtta miljoner

Under strecket
Publicerad
Annons

Föga överraskande klubbades Zorns akvarell Le tub för 7,9 miljoner på Bukowskis internationella höstauktion. Förväntningarna som låg runt 7-8 miljoner infriades därmed. Tavlan som föreställer hustrun Emma stående i ett parisiskt hotellbadkar är målad 1888 och tillhör den innersta cirkeln av Zorntroféer. Akvarellen På Themsen från 1883, föreställande modellen Mary Smith i en typisk Themsenroddbåt, gick till en amerikan för 2650000 kr, mot ett utrop på 3 miljoner. Under utrop gick även Naket i skogen, en traditionell Zornkulla i olja från 1910, som klubbades för 1,8 miljon.

Ett oväntat lyft för Bruno Liljefors måleri blev det däremot då ett suveränt skildrat möte mellan en duvhök och ringduva i en nyponbuske från 1885 i tidig, detaljerad och åtråvärd stil klubbades för 4025000 kr. Här låg förväntningar på ca 2,5 miljoner.
På en marknad som tycks vara präglad av segmentering går det kalla kårar av återrop genom slutprislistan. Där återfinns de bägge Zornmålningarna Morakulla i vinterdräkt och Skon klämmer, samt Carl Larssons Kersti med skridskor och Skolungdomens korum, en märklig målning föreställande till tänderna beväpnade och militäriskt uppställda Norra Latinare. Samtliga dessa tavlor i miljonklassen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons