X
Annons
X
Recension

Hanteringen av odöda Zombier som oroar och berör

John Ajvide Lindqvist har skrivit ytterligare en skräckroman som, även om den inte når upp till debuten, är en fascinerande och läsvärd bok som väcker frågor om liv och död.

Skala bort den otäcka rekvisitan i vilken bättre skräckroman som helst - det som döljer sig bakom alla vampyrer, gengångare och blodorgier är ofta djupt existentiella frågor. Det är ju inte för inte som skräckgenren blivit så stor bland yngre bokläsare (och biobesökare). Tonåren är den tid då frågor om livet och döden och människans villkor ställs som allra intensivast.
Det är alltså fullkomligt logiskt att John Ajvide Lindqvists skräckromaner snarare väcker filosofiska funderingar än skrämmer. Hans nya roman, om zombies i Stockholm, får mig inte att ligga vaken och ängslas över vandrade lik - däremot har den initierat en rad spännande diskussioner med vänner och familj på temat kropp och själ och livet efter döden.
John Ajvide Lindqvists debut förra året med ”Låt den rätte komma in” skapade en smärre litterär sensation. Inte i första hand för att romanen var bra - vilket den var - utan för att den visade att det gick att
skriva skräck på svenska. Egenhändigt och i ett slag gjorde Lindqvist en föraktad och marginaliserad genre rumsren. Romanen handlade om vampyrer i 80-talets Blackeberg och lyckades utan synbar ansträngning fläta samman blodsugarmotivet med en inträngande förortsskildring och gripande barndomsberättelse. Men det verkligt anmärkningsvärda var att ingen hade gjort det förut. Det måste ju ändå finnas drösvis med yngre författare som vuxit upp med exempelvis Stephen King, och som därmed vet att skräck kan vara ett utmärkt instrument att skära sig in i samhällskroppen och samtiden med.
Hanteringen av odöda utspelas under ett par heta augustidagar 2002 i Stockholm. Efter att staden en tid plågats av ett olycksbådande elektriskt fält vaknar de döda till liv i bårhus och på kyrkogårdar. Mer eller mindre förruttnade och med bara ett rudimentärt medvetande har de alla bara ett mål: att ta sig hem. Militären kallas in, de ”omlevande” samlas upp på Danderyds sjukhus där kaos snart utbryter, och de slussas vidare till
ett välbevakat interneringsläger. Men många anhöriga vill få hem sina döda i vilket tillstånd de än befinner sig. Tänk om detta är chansen att få sina älskade tillbaka.

Romanen berättar växelvis om tre familjer och deras skilda sätt att förhålla sig till det oerhörda. Davids hustru Eva förolyckas i en krock för att bara några timmar senare komma till liv igen. Det går att kommunicera med henne - men är det verkligen Eva som talar inifrån den söndertrasade kroppen? En gammal journalist gräver upp sin lilla dotterson ur graven och försöker tillsammans med dottern hålla honom gömd från myndigheterna. Elvy däremot ringer polisen när hennes avlidne make återvänder hem, och börjar snart predika om att den yttersta dagen är kommen och att människorna måste omvända sig. Men det är hennes barnbarn, tonårsflickan Flora, som med sin telepatiska mottaglighet slutligen förstår vad som är på gång och vad som måste göras.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X