Malmö 2048Zombieapokalyps i dystopiskt Malmö

Turning Torso i Malmö.
Turning Torso i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Översvämningar och klimatflyktingar är några av framtidsvisionerna när morgondagens Malmö målas upp i en ny antologi. Hårdast av dessa dystopiska noveller drabbar Jenny Greens ”Syskonkärlek” , tycker SvD:s recensent.

Under strecket
Publicerad
Annons

Har du sett Malmö har du sett undergången. Det är åtminstone intrycket man som läsare lämnas med efter att ha avslutat antologin ”Malmö 2048”, där femton författare gestaltar hur livet kommer att te sig i landets tredje största stad i den närliggande framtiden. Även om de framtidsvisioner vi erbjuds sinsemellan är mycket olika, så förenas nästan samtliga texter av övertygelsen om att morgondagen är synonym med katastrof.

Ett litet axplock: 2048 har motviljan mot så kallad ”godhetssignalering” gått så långt att den medvetne konsumenten nu är beredd att betala extra för kläder med insydda hälsningar från barnarbetare (”Utmärkt grymhet”, Roger von Bonsdorff) och ett terroristattentat mot Barsebäck har lett till att södra Skandinavien avbefolkats så när som på några enstaka randexistenser (”Ur askan i eden” av Dan T. Sehlberg). Pontus Joakim Olofsson står för den vid det här laget obligatoriska zombieapokalypsen, med en novell som tycks eftersträva en stilistisk syntes mellan tv-serien ”The Walking Dead” och Cormac McCarthys bok ”Vägen”. I ”Kommendantbron” gestaltar Camilla Olsson ett Sverige vars ambitioner att agera humanitär stormakt inte sträcker sig längre än ett statligt program för att förmå medborgare att sänkas ned i dvala på obestämd tid (och med oklara möjligheter till återupplivning) för att minska trycket på ett ekosystem som brustit samman.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons