Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Krönika

Andreas Cervenka: Znyltgästen som frälste Sverige

Varningarna haglar: invandringen hotar att sänka Sverige. Under senhösten tycks denna tanke ha fått allt mer syre i debatten. Men håller resonemanget?

Svenskt flykting­mottagande
"En kostnadspost från en tidigare migrationsvåg, invandrarsonen och miljardären Zlatan Ibrahimovic, sköt nyligen det svenska herrlandslaget till fotbolls-EM med en magisk frispark", skriver Andreas Cervenka.
"En kostnadspost från en tidigare migrationsvåg, invandrarsonen och miljardären Zlatan Ibrahimovic, sköt nyligen det svenska herrlandslaget till fotbolls-EM med en magisk frispark", skriver Andreas Cervenka. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Karl-Bertil Jonsson får ursäkta, men 2015 hade det knappt hunnit bli december innan tävlingen Årets jultomte var avgjord.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg meddelade att han tänker donera 99 procent av sin förmögenhet i syfte att göra världen bättre. Han fick snabbt kritik för att gåvan inte skett på ”rätt” sätt, men i jämförelse med hur oljeshejker, oligarker och andra tunga privatjetsmissbrukare hanterar sina pengar får det väl ändå ses som en godkänd gest.

Donationen motsvarar 45 miljarder dollar, nästan 400 miljarder kronor. Inte illa för en parasit.

Annons
X

Vasaru, saru?

Parasit är enligt Svenska Akademiens ordlista ”en person som lever på någon annans bekostnad”. Bland synonymerna nämns uttryck som ”snyltgäst” och ”tallriksslickare”.

Dessa personer ska tydligen, enligt kritikerna, i första hand ses som kostnadsposter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För den som lyssnar på diverse debattörer och så kallade ”Sverigevänner” i riksdagen tycks det inte råda någon tvekan om att det är så alla flyktingar som det senaste året har kommit till landet ska betraktas. Dessa personer ska tydligen, enligt kritikerna, i första hand ses som kostnadsposter. I debatten citeras utredningar som anses visa att det sker en systematisk ekonomisk omfördelning från inrikes till utrikes födda. Underförstått: parasiter, även om det förstås inte sägs rätt ut.

  Men det är inte bara Sveriges statsfinanser som påstås vara i fara på grund av invandringen. Av retoriken att döma står större värden på spel. Det har till och med talats om att ”ta vårt land tillbaka”.

  Först kanske det bör påpekas att det nog trots allt inte är syriska barnfamiljer som just klivit av färjan i Trelleborg eller afghanska tonåringar som utgör det största hotet mot svensk ekonomi. Såvida ingen vill hävda att det är dessa som är ansvariga för att svenska hushåll dragit på sig 3 200 miljarder i skulder.

  Notan för kraschen som följde på 80-talets lånefest, en betydligt blygsammare version av dagens, har uppskattats till drygt 10 procent av BNP. Räknat på dagens ekonomi skulle motsvarande smäll kosta över 400 miljarder kronor.

  Det mest intressanta med varningsropen är dock förmågan att spå framtiden. Det verkar nämligen förutsättas att inte bara flyktingarna utan även deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn är dömda att för evigt utgöra en ekonomisk belastning.

  Detta för oss tillbaka till Mark Zuckerberg. Hans förfäder kom från Europa till USA via Ellis Island i New York. Som av en händelse driver Zuckerberg tillsammans med ett antal andra it-entreprenörer i Kalifornien en lobbyorganisation som vill reformera invandringslagarna och bland annat ge papperslösa möjlighet till medborgarskap. Deras huvudbudskap: kunskapsekonomin mår bra av fler utsocknes och inte färre.

  Tillsammans har Facebook, Google och Apple ett marknadsvärde på drygt 12 000 miljarder kronor. Snyltgäster?

  Nu kanske Silicon Valley aldrig blir samma kokande kittel av innovationskraft som Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg, men det verkar ändå gå hyfsat. Ett företag i området är Apple, vars skapare Steve Jobs är son till en flykting från Syrien. Ett annat är Google, vars medgrundare Sergey Brin kom till USA från Ryssland som sexåring.

  Tillsammans har Facebook, Google och Apple ett marknadsvärde på drygt 12 000 miljarder kronor. Snyltgäster?

  Sverige är inte annorlunda. I boken ”Invandrarna som byggde Sverige” av Anders Johnson konstateras att en lång rad kända företag som Handelsbanken, Marabou, Sparbanken, Felix, Höganäs med flera startats av inflyttade. Svensk verkstadsindustri har ända sedan holländaren Louis de Geer via efterkrigstidens olika invandringsströmmar influerats starkt av människor från andra länder. Dagens exportjättar har dessutom sedan länge merparten av sina anställda utomlands.

  Att skilja ut det unikt ”svenska” i näringslivet är lika meningsfullt som att ta ett vattenprov mitt ute på Östersjön för att avgöra vilka droppar som har sitt ursprung i Sverige, Finland eller Baltikum. Det är liksom en blandning.

  Samma sak kan förstås sägas om alla samhällssektorer. En kostnadspost från en tidigare migrationsvåg, invandrarsonen och miljardären Zlatan Ibrahimovic, sköt nyligen det svenska herrlandslaget till fotbolls-EM med en magisk frispark. Tallriksslickare?

  Som konsumentupplysning bör kanske nämnas att inte heller denna text är strikt pursvensk, eftersom artikelförfattaren är resultatet av en tjeckoslavisk flykting som beviljades asyl i Sverige 1968.

  Synen att det kan finnas något positivt att hämta i dagens flyktingström kanske betraktas av vissa som gränsade till löjligt naiv.

  Men är det någon gång på året som det är på sin plats att anlägga en lite hoppfull attityd till vad som är möjligt är det kanske just den 24 december. Julen firas ju tros allt till minne av flyktingbarnet Jesus födelse. Att döma av försäljningsframgångarna för en tjock bok om honom samt antalet kyrktorn runtom i världen verkar han ha haft en del att komma med.

  En bra start är att börja se människor som människor och inte som kostnader.

  Det finns självfallet ingen anledning att förringa den uppgift som Sverige nu står inför efter att ha tagit emot många människor på kort tid. Utbildning, bostäder, arbetsmarknad – det saknas inte områden att ta tag i. Det kommer inte att bli friktionsfritt. Ett idiotsäkert sätt för den som vill misslyckas är dock att hålla fast vid tanken att det handlar om olösliga problem.

  En bra start är att börja se människor som människor och inte som kostnader. Det är en julklapp som alla förtjänar. Se där. En gåva som är alldeles, alldeles gratis.

  Läs fler av Andreas Cervenkas krönikor:

  Artiklar av Andreas Cervenka svd.se
  Annons

  "En kostnadspost från en tidigare migrationsvåg, invandrarsonen och miljardären Zlatan Ibrahimovic, sköt nyligen det svenska herrlandslaget till fotbolls-EM med en magisk frispark", skriver Andreas Cervenka.

  Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X