SvD Perfect Guide
Annons

Exklusiv intervju med Zlatan: ”Jag är i skuggan av mina barn”

I en exklusiv intervju berättar Zlatan Ibrahimović om familjelivet, att släppa fram sina ömma sidor och varför skogen är den enda plats där han känner sig riktigt fri.

Text: Victor Johansson - 9 maj 2017

Zlatan Ibrahimović har en hemlig dröm: att vara ingen särskild alls. Att släppa krav, press och förväntningar. Att lämna jaget och gå upp i något större. Att bli fri.
– I den världen som jag lever just nu känner alla igen mig vart jag än går, säger han till SvD Perfect Guide. När jag kommer ut i den svenska naturen är det inte lika mycket hets. Det har blivit en frihet för mig.

Du slipper vara ”fotbollsguden” Zlatan och blir del av något större?
– Exakt. Där känner jag mig som en av många. Du måste komma in i min värld för att förstå. Jag känner inte lika mycket press när jag är i naturen. Där är jag nobody, ingen alls. Det känner man inte ofta.

Det är i början av april (några veckor innan Zlatan Ibrahimović drabbas av en svår knäskada) och han är här för att prata om sin nya parfym Myth. En doft som fångar den svenska naturen: vildvuxen barrskog, ekmossa, salvia, lavendel och drivved. Tillsammans med den franska parfymören Olivier Pescheux begav sig Zlatans team ut i den svenska skärgården för att samla in råmaterialet som kom att destilleras till en doft.

Annons
Annons
Foto: Anna Malmberg

– Det finns ingen tid ute i skogen, säger Zlatan Ibrahimović . Man följer inget schema, man följer naturens gång, den har sitt eget tempo, sin egen rytm.

Foto: Anna Malmberg

Hale Country Club, Manchester. Tät morgondimma har svept in över grevskap och hedar, fotbollsplaner och målramar. Skolflickor i duffel och yllekjol skvallrar vid en busshållplats. Några tonårspojkar i skräddade skoluniformer tjuvröker uppe på gärdsgården. På en träningsanläggning vid utkanten av byn – mönsterklippta rugbyplaner, rykande utomhusbassänger – möter Zlatan Ibrahimović upp som en gentleman: erbjuder valfri soffgrupp i loungen, skjuter omsorgsfullt undan bordet när vi slår oss ner och sätter sig tillrätta med korsade händer, höjda ögonbryn och stort leende.

– Jag har varit mycket utomlands och tycker att den svenska naturen är underskattad, säger han. Jag snackade med mitt team och sade att vi måste kunna göra något med doften, att få den att komma därifrån.

Vi är vana att se Zlatan Ibrahimović som hård och stoisk. Kaxig och konfrontativ. I arbetet med sina parfymer – 2015 lanserade han doften Zlatan följt av Suprême 2016 – tillåts hans känsligare sidor komma fram.

– Zlatan är en snäll, öm och mjuk person, säger parfymören Olivier Pescheux som ligger bakom doften. Han är väldigt känslig. Inom fotbollen är han hård och tuff, men privat är han ömsint. De kontrasterna är väldigt överraskande.

Annons
Annons
Foto: Anna Malmberg

När Zlatan får höra kollegans omdöme ler han.

– Det är många som inte känner mig. På planen förvandlas jag till ett lejon. Utanför är jag bara mig själv. Många har en bild av mig genom media, men när de träffar mig blir de ofta förvånade.

Foto: Anna Malmberg

När får dina känsligare sidor komma fram?

– Det beror på vilken nivå du lägger det på, haha. Vill de att jag ska ha taggarna utåt så har jag taggarna utåt. Nädå, jag är mig själv.

Han blickar kisande ut genom fönstret och försöker hitta orden. Som om svaret han sökte fanns där ute över de dimmiga åkrarna.

– Det är ingen teater alls. Jag försöker inte bygga upp någon image för att folk ska säga ”Han är så fantastisk”. Jag försöker bara göra det jag är bra på. Och jag försöker göra det äkta, det är inte något skådespeleri.

Zlatan Ibrahimović är titelvinnare i alla internationella klubbar där han har spelat: Ajax, Juventus, Inter, FC Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain och Manchester United.

– Jag känner mig som en kung både på och utanför planen, säger han. Det är bara olika miljöer. När jag kommer hem är det lugn och ro, på planen är jag som Spartacus inne på Colosseum.

Zlatan Ibrahimović tar ett andetag, som om han skulle dyka på djupa vatten, spärrar upp ögonen och andas ut med en suck.

– Det är min värld, det är där jag trivs, det är där jag mår bra. Det är där jag får utlopp för det som jag är bra på. När jag lyckas är jag som ett lejon som just har fått mat.

Annons
Annons

Vid sidan om fotbollskarriären har han byggt upp ett affärsimperium. Han har gjort reklamsamarbeten med Nike, Volvo och Vitamin Well. Lägg därtill bästsäljande boken Jag är Zlatan Ibrahimović, den prisbelönta parfymlinjen och det egna klädmärket A-Z.

Veckans affärer rapporterade 2014 att hans förmögenhet uppgår till 1,2 miljarder kronor. 2015 rankade Forbes honom till den 15:e bäst betalde idrottsmannen i världen, med en inkomst på 321 miljoner kronor.

– Jag känner att jag har satt Sverige på världskartan och att jag har gjort det på mitt sätt, säger han. Jag har gått min egen väg, trots allt det som jag hade emot mig.

Vi kan uppväxten i Rosengård: mamma var städerska och pappa var fastighetsskötare. Föräldrarna skilde sig när Zlatan var liten och han tillbringade barndomen på den lokala grusplanen.

Han A-lagsdebuterade 1999 med Malmö FF, blev proffs i Ajax 2001 och fick sitt internationella genombrott när han värvades till Juventus 2004. Idag – bosatt i Manchester – tillbringar han sin lediga tid hemma med familjen: Helena Seger, 46, och sönerna Vincent, 9 och Maximilian, 10.

På frågan om sönerna har några andra fotbollsidoler än honom själv kommer svaret snabbt:

– Det tror jag säkert. De har fått upp intresset för fotbollen de senaste åren, innan dess hatade de den. Men nu följer de fotbollen och har sina favoritspelare. De är sina egna personer. Inom min familj handlar det inte alls om Zlatan. Det kan jag inte acceptera. Min familj är jag, Helena, Maxi och Vincent.

Zlatan lägger upp handen på bordet och räknar fingrarna.

– Det betyder 25, 25, 25, 25. Alla är sin egen individ. Det handlar inte om en person och allt fokus på honom i min familj. Tvärtom. Jag är i skuggan av mina barn.

Zlatan förklarar att han har ett särskilt favoritögonblick i livet: när bollen ligger i mål, publiken jublar, han springer ut till hörnflaggan, sträcker ut armarna och blickar lugnt upp över läktaren.

– Där känner jag mig som en Gud. När jag sträcker ut händerna är det som ett tecken att jag finns på denna jord, att jag är här.

Är det samma lugn som när du sitter och metar vid en insjö?

– Neeej! Där är det något helt annat. Där är man fri. I naturen är man en del av så många olika saker.

Annons