Annons
X
Annons
X

Zlatan: Hela karriären är min största bragd

Hemma i stan. Och hetare än någonsin. Allt handlar om Zlatan Ibrahimovic när Malmö FF tar emot Paris Saint-Germain.
– Det kommer att bli ett minne för livet. Att få möta MFF på min hemmaplan är att sätta pricken över i:et på den resa jag gjort, säger han

(uppdaterad)
SvD:s bragdguld 2015
Zlatan på plats i Malmö.
Zlatan på plats i Malmö. Foto: Björn Lindgren/TT

Det är ”Zlatan-feber” i Malmö som aldrig förr. Stadens store son är tillbaka där allt började. Överallt pratas det om Hemkomsten med stort H, som får själva kvällens match mellan MFF och PSG att hamna i skuggan av Ibrahimovics blotta närvaro.

Det sägs att man aldrig blir profet i sin egen hemstad, men det gäller inte Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Här i Malmö handlar allt om Zlatan Ibrahimovic.

Landmärket, Turning Torso, är upplyst med ett jättelikt blått Z, och den mycket välbesökta presskonferensen på Swedbank Stadion i går kväll var Zlatans stora föreställning. Från början till slut.

Annons
X

– Jag visste att jag skulle spela i Champions, men inte att Malmö skulle spela där, det hängde på dem. Nu går jag igenom de här två dagarna och ska bara njuta. Det är på riktigt, det är levande, sade en uppenbart känslomässig Ibrahimovic.

Han är en självklar symbol för staden. För mångfalden och för att allt är möjligt. Resan från Rosengård till världsfotbollens absoluta finrum är klassisk svensk idrottshistoria. Och även om borta är bra, så är hemma bäst. Framför allt när det kommer till Zlatan och den plats han för evigt har i Malmöbornas hjärtan.

Och kärleken är besvarad.

Zlatan talar sig alltid varm för Malmö. Inte minst den här säsongen när det stod klart att han skulle komma hem och spela Champions League-fotboll mot sin förra klubb.

– Kärleken har alltid varit där. Absolut, slår han fast.
Swedbank Stadion är sedan länge utsåld – räkna med minnesvärda Zlatanhyllningar – och för att så många som möjligt ska kunna ta del av festen såg Zlatan i ett tidigt skede själv till att hyra Stortorget, där 15-20 000 väntas följa matchen via storbildsskärm.

– När det kom ut att vi skulle möta MFF ringde jag och sa: boka hela Stortorget, jag ska ha det! Det tog det lite tid innan jag fick svar, sedan ringde de tillbaka och sa att Stortorget är bokat. Jag sa bra. Jag vill att alla ska ha en chans att se matchen och få ett minne för livet. De ska säga till varandra att de var här på plats, kanske inte på arenan men på torget. Det är ren glädje och kärlek jag vill ge till den här staden.

Själv ska han bara försöka njuta av återkomsten.

– Det här har inte hänt många spelare, men det händer mig, och det kommer att bli ett minne för livet. Det här är inget jag hade kunnat föreställa mig. Man ser reaktionerna, det är kaos överallt, men det är så det ska vara.

För PSG är matchen mot Malmö rent sportsligt bara ett steg på vägen mot avancemang och åttondelsfinal. Och Zlatan har drömscenariot klart för sig:

– Vi vinner matchen, jag gör tre mål och alla skriker mitt namn efter matchen. Men under matchen ska de heja på MFF.

En seger mot Malmö ger inget Bragdguld, men insatsen i EM-kvalet, där Ibrahimovic svarade för tre mål i playoff mot Danmark och elva av 19 mål totalt i kvalet, gör honom till självklar kandidat till Sveriges finaste idrottspris.

**Han har varit med **i debatten flera gånger tidigare, men inte nått hela vägen. Frågan är om hans insatser på fotbollsplanen väger tyngst i år.

Vad är din största bragd?

– Hela karriären, för det jag gjort. Från dag ett till i dag. Och det är inte slut här. Vi ska fortsätta resan. Det är lite kvar att ge, svarar Zlatan som låter förstå att han brutit flera barriärer på vägen mot toppen:

– Allt det man fått gå igenom, alla väggarna som man gått igenom för att nå hit. Från alla som hade en negativ syn på det hela, de som inte trodde på det. Men det är jag som skrattar sist, konstaterar han med ett belåtet leende.

Annons

Zlatan på plats i Malmö.

Foto: Björn Lindgren/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X