Zjeleva drar tillbaka sin kandidatur

Den bulgariska kommissionärskandidaten Rumiana Zjeleva, som omgärdats av anklagelser om att ha ljugit om sitt delägarskap i ett konsultbolag som sysslade med skatteplanering, och för att hennes man haft maffiakontakter, meddelade på tisdagsförmiddagen att hon drar tillbaka sin kandidatur.

Under strecket
Publicerad
Rumiana Zjelev kommissionärskandidat från Rumänien.

Rumiana Zjelev kommissionärskandidat från Rumänien.

Foto: REUTERS
Annons

Den bulgariska premiärministern Boyko Borisov har varit utsatt för extremt tryck både på hemmaplan och från Bryssel att dra tillbaka nomineringen av Zjeleva, som också kallats inkompetent på det område som hon skulle ha ansvarat för i kommissionen: katastrofhjälp. Hennes beslut att själv stiga åt sidan ska därför ha varit för att förekomma en parlamentsröst emot henne som kunde blivit pinsamt för både henne själv och för regeringen i Sofia.

Ordföranden för EPP-gruppen i parlamentet där europeiska moderater och kristdemokrater ingår, meddelade genast efter att Jelevas beslut blivit känt, att nu skulle det inte ”spillas mer blod” i parlamentet- med hänvisning till den häxjakt som gruppen anser att Zjeleva blivit utsatt för.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons