Annons

Johan Franco Cereceda:Zinfandel, primitivo eller creljnak. Är detta samma druva?

Kärt barn har många namn. Det finns druvor som har olika namn beroende på var i världen de befinner sig. Vinexpert Johan Franco Cereceda berättar om zinfandelns spännande ursprung.

Under strecket
Publicerad

En druva kan ha olika namn i olika delar av världen.

Foto: Björn Lindgren/TT Bild 1 av 4
Foto: Zlatan Otok Bild 2 av 4
Foto: Systembolaget Bild 3 av 4
Foto: We & Wine Bild 4 av 4

En druva kan ha olika namn i olika delar av världen.

Foto: Björn Lindgren/TT Bild 1 av 1
En druva kan ha olika namn i olika delar av världen.
En druva kan ha olika namn i olika delar av världen. Foto: Björn Lindgren/TT

FRÅGA: Zinfandel, primitivo eller något på creljnak. Är detta samma druva? Snälla, red ut begreppen. / Monica

SVAR: Jag förstår att du är förvirrad för det är inte helt lätt det här med druvor och druvors ursprung. Det forskas en hel del på detta, och det var inte för så många år sedan vi trodde att zinfandel var en unik druva från Kalifornien. Det är den alltså inte, även om viner på denna druva ofta har en egen karaktär. I dag är den kanske mer populär än någonsin – under alla sina namn. Läs mer om zinfandel i Kalifornien här.

Zinfandel kommer från italienska primitivo som kommer från kroatiska crljenak kaštelanski. Detta är numera vedertaget och DNA-analyser visar att så är fallet. Det fick jag berättat för mig när jag för något år sedan var på en druvkonferens i Split i Kroatien. Där berättade Carole Meredith, professor emeritus på UC Davis Kalifornien, ett av världens mest framstående vinuniversitet, om resan till ursprunget. Det börjar med en fråga, som så ofta, som sätter sig, som inte släpper taget och som får igång tankarna. Sedan tar ett intensivt spaningsarbete vid, inte olikt det kriminalarna gör som jobbar med ett cold case. Efter flera års studier lyckades man hitta rätt ursprung: Dalmatien i västra Kroatien.

Annons
Annons
Foto: Zlatan Otok Bild 1 av 3
Foto: Systembolaget Bild 2 av 3
Foto: We & Wine Bild 3 av 3

Vetskapen om denna druvas ursprung är alltså ganska ny. Druvan kallas för övrigt tribidrag i Kroatien.

På den svenska marknaden finns en rad viner på både zinfandel och primitivo, men endast enstaka på tribidrag. Men att det kommer, det vet vi. Vore synd att missa en sådan möjlighet, nu när intresset för denna druva är rekordstort.

Veckans vintips:

Foto: Zlatan Otok

Zlatan Otok Crljenak 2010, 298 kr, artnr 78887

Fruktigt, drar åt starkvin, aromatisk ton, örtigt i mer mogen orienterad stil, inslag av sälta, lakrits, eldiga toner, torrt med kryddiga tanniner och en rejäl längd där torrheten dominerar. Serveras med fördel till högrevsburgare med klassiska tillbehör.

Foto: Systembolaget

Seghesio Sonoma Zinfandel 2016, 209 kr, artnr 22562

Inslag av saltlakrits, fat, mogna bär, blåbär, järn, liten vaniljkaraktär, kryddigt i uttrycksfull, drickvänlig stil med lång eftersmak, choklad, kaffe, torkade frukter med fin koncentration. Passar perfekt till hemlagad pizza bianca med mozzarella och stekt lök.

Foto: We & Wine

Ognissole Primitivo di Manduria, 139 kr, artnr 75476

Doft- och smakintensivt, blommiga inslag, mörk choklad, mullbär, mogna körsbär, mineral karaktär, tydligt inslag av torkad frukt med mjuk strävhet i kryddig stil med lång eftersmak. Servera gärna till spaghetti bolognese med rikligt med lagrad parmesan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons