Zen öppnar dörren inåtäven för den kristna människan

Under strecket
Publicerad
Annons

Namn idag. Hans Hof, 80 år i morgon, var prästen som introducerade den buddhistiska zenmeditationen i Sverige. Starkt ifrågasatt lämnade han under en period Svenska kyrkan. Nu anses han vara en av de få som försökt skapa förståelse för kristen mystik i Sverige.

Han har verkat som präst i Svenska kyrkan, varit professor i religionsfilosofi och introducerat zenmeditationen i Sverige. När Hans Hof nu fyller 80 år kan man säga att han inte lämnat något av dessa fält oberört: Han lämnade och återfick prästämbetet på 1980-talet. Med honom blev religionsfilosofi ett eget ämne i Uppsala. Och det som nu heter Meditationsgården i Rättvik var Hans Hofs initiativ i början av 1970-talet.
När han berättar i köket hemma på Linnégatan i Stockholm inser man att han inte haft det helt lätt att som prästvigd lära ut buddhistiska meditationsmetoder. Tidningshyllan vittnar också om alla möjliga alternativa tankebanor: "Stor yogaspecial", "Piggare med vitamin B 12", meddelar omslagen på olika tidskrifter. Hans Hof blev intresserad av naturläkekonst efter att en avspänningsövning botade honom från magproblem han fått före 20 års ålder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons