Annons
X
Annons
X

Zelmani tillbaka med nytt album

(uppdaterad)

Sophie Zelmanis nya skiva låter precis som du trodde att den skulle låta. Men den tystlåtna sångerskan bryr sig inte om utveckling. För henne har varje låt en egen historia.

Tretton år, sju storsäljande skivor och en ständigt växande fanskara, men musiken låter samma, samma, samma. Sophie Zelmanis åttonde album, ”The ocean and me”, är nyss släppt och det utgör inget undantag. Sveriges skyggaste popsångerska har gjort ännu en countrydoftande skiva med fullt fokus på rösten och melodierna.

Bakom det patenterade soundet finns gitarristen och producenten Lars Halapi.

Annons
X


Det är självklart för mig att göra skivor med Lasse. Han är så lyhörd och snäll och lugn. Vi tänker och tycker likadant, säger Sophie Zelmani.

Hon brukar få skäll för att hennes musik inte utvecklas. Samtidigt berättar hon att alla låtar hon skriver har en historia, att varje sång är ett uttryck för något hon haft inom sig och som behövde komma ut.


Jag tänker inte på om min musik har fått nya nyanser eller om den har utvecklats. Varje låt är en ny låt. Det är på det sättet jag gör musik. Det viktiga för mig är låtarna och varför jag skriver dem. Jag vet exakt vad de handlar om.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det där är en ekvation som inte är lätt att få ihop. Det måste ju ha hänt en del med 23-åringen som debuterade 1995. I dag är hon 36, har fött barn, blivit ihop med och separerat från Andreas Johnson och inte minst gjort en fantastisk karriär. Om man skriver så personliga låtar som Sophie Zelmani borde det vara omöjligt att göra hennes resa utan att något förändras inom en som också hörs i musiken. Kan den samlade svenska kritikerkåren ha missat något som trots allt har hänt i hennes musik?


  Nej. Man lever med samma tankar och samma känslor hela livet. De olika låtarna är bara olika beskrivningar. En viss känsla tar kanske tre låtar att få ur sig, säger hon.

  Så enkelt är det kanske och ändå är det där gåtan Sophie Zelmani börjar. Sångerskan vägrar envist att berätta något om vilka historier som gömmer sig bakom hennes sånger. Att det finns mer där än vad lyssnaren först anar är emellertid ingen hemlighet. De till synes svala låtarna kan gömma ett ursinne.


  Ibland måste man så klart skrika, jag kan bli jättearg och det kan finnas i låtarna även om det inte hörs, säger hon.

  Precis när hon lyckats cementera intrycket av att vara fast som berget visar det sig att Sophie Zelmani har utvecklat en helt ny sida. Den 20 september börjar hennes nya turné, hon har 21 spelningar inbokade på drygt en månad - och hon ser fram emot det.


  Tidigare tyckte jag inte om att spela live, men jag börjar mer och mer tycka om livet i den där turnébussen. Förut kunde jag inte ens njuta alla städer jag åkte till. Nu ska det bli riktigt roligt att åka på turné.

  Nya skivan heter ”The ocean and me” - vi tvingade Sophie Zelmani till några våta val:

  Semestrar: På finlandsfärja eller MED KAJAK

  Färdas: MED MOTORBÅT eller för segel

  Badar: I swimmingpool eller PÅ KLIPPSTRAND

  Vattnet är: Sött eller SALT

  Tar sig i: MED BADTRAPPA eller från trampolin

  Läser: ”ODYSSÉEN” eller ”Skattkammarön”

  Ser: ”PIRATES OF THE CARIBBEAN” eller ”Das boot”

  Lyssnar på: ”FROM THE EDGE OF THE DEEP GREEN SEA” eller ”Yellow submarine”

  Tar sig under vattnet: På dykkurs eller I TV-SOFFAN FRAMFÖR ”DET STORA BLÅ”

  Carl Cato/TT Spektra
  Stockholm TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X