JudyZellweger återupprättar Garland

Renée Zellweger tippas få en Oscar för sin insats som Judy Garland.
Renée Zellweger tippas få en Oscar för sin insats som Judy Garland. Foto: David Hindley/Scanbox

Hon var barnstjärnan som inte ens tilläts äta sin egen födelsedagstårta. I ”Judy” gör Renée Zellweger ett fantastiskt förvandlingsnummer när Judy Garlands sista comeback blir biofilm.

Under strecket
Publicerad
Annons

Renée Zellweger har mer och mer kommit att bli ett med rollfiguren Bridget Jones. Det har blivit tre filmer hittills. Trots att hon gjort flera seriösa roller är det framför allt som komedienn vi har lärt oss uppskatta henne. I ”Judy” visar hon en helt ny sida som dramatisk aktris. Det är ett fantastiskt förvandlingsnummer hon gör som den åldrande Judy Garland (gammal och gammal, Judy blev 47 år). Hållningen lite krum som om hon hukar sig inför angrepp från omgivningen. Ansiktet spänt inför alla förväntningar. Men så brister hon ut i sång och hela hon förvandlas, befrias, växer och tar publiken med storm. Jag var tvungen att sitta kvar till eftertexterna för att se om det verkligen är Judy Garlands röst man hör. Men det är Renée Zellweger som sjunger – helt otroligt. Några höjdtoner fattas men kan också tolkas som brister i en sliten röst. Renée Zellweger är magnifik på scenen, inte bara när hon sjunger utan även när hon snedtänder och börjar skälla ut publiken.

”Judy” handlar om Judy Garlands sista comeback och ett gästspel på legendariska nattklubben Talk of the Town i West End i London 1968. Hon är pank, befinner sig i en vårdnadstvist om sina två yngsta barn, Joey och Lorna, med sin fjärde man, filmproducenten Sidney Luft. Det var han som producerade ”En stjärna föds” med Judy Garland i huvudrollen 1954.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons