Annons

JudyZellweger återupprättar Garland

Renée Zellweger tippas få en Oscar för sin insats som Judy Garland.
Renée Zellweger tippas få en Oscar för sin insats som Judy Garland. Foto: David Hindley/Scanbox

Hon var barnstjärnan som inte ens tilläts äta sin egen födelsedagstårta. I ”Judy” gör Renée Zellweger ett fantastiskt förvandlingsnummer när Judy Garlands sista comeback blir biofilm.

Under strecket
Publicerad

Judy

Regi
Rupert Goold
Genre
Drama
Manus
Tom Edge
Medverkande
Renée Zellweger, Finn Wittrock, Rufus Sewell, Jessie Buckley
Längd
1 tim 58 min

Från 7 år.

Betyg: 5 av 6

Renée Zellweger har mer och mer kommit att bli ett med rollfiguren Bridget Jones. Det har blivit tre filmer hittills. Trots att hon gjort flera seriösa roller är det framför allt som komedienn vi har lärt oss uppskatta henne. I ”Judy” visar hon en helt ny sida som dramatisk aktris. Det är ett fantastiskt förvandlingsnummer hon gör som den åldrande Judy Garland (gammal och gammal, Judy blev 47 år). Hållningen lite krum som om hon hukar sig inför angrepp från omgivningen. Ansiktet spänt inför alla förväntningar. Men så brister hon ut i sång och hela hon förvandlas, befrias, växer och tar publiken med storm. Jag var tvungen att sitta kvar till eftertexterna för att se om det verkligen är Judy Garlands röst man hör. Men det är Renée Zellweger som sjunger – helt otroligt. Några höjdtoner fattas men kan också tolkas som brister i en sliten röst. Renée Zellweger är magnifik på scenen, inte bara när hon sjunger utan även när hon snedtänder och börjar skälla ut publiken.

”Judy” handlar om Judy Garlands sista comeback och ett gästspel på legendariska nattklubben Talk of the Town i West End i London 1968. Hon är pank, befinner sig i en vårdnadstvist om sina två yngsta barn, Joey och Lorna, med sin fjärde man, filmproducenten Sidney Luft. Det var han som producerade ”En stjärna föds” med Judy Garland i huvudrollen 1954.

Annons
Annons

Hon kämpar med sitt långvariga missbruk av alkohol och tabletter, det enda som hjälper mot sömnlöshet och scenskräck. Men det finns också plats för självironi och humor. I tillbakablickar får vi se barnstjärnan Judy Garland (spelad av Darci Shaw), eller snarare barnslaven, som stoppas full med piller för att leverera vad MGM-mogulen Louis B Mayer kräver. Hon fick inte bara höra att hon inte var tillräckligt söt, hon var inte heller tillräckligt smal. Det fanns tabletter för att ta bort hungern också. Inte ens sin egen födelsedagstårta fick hon äta. Efter genombrottet som Dorothy i ”Trollkarlen från Oz” blev hon en av de mest anlitade unga skådespelarna med i genomsnitt tre filmer per år. Hennes flitigaste motspelare Mickey Rooney for lika illa.

Men tiden som filmstjärna är för länge sedan förbi när vi möter henne i London. Av sin kyliga assistent behandlas hon som en patient. Trots sin berömmelse är hon väldigt ensam efter konserterna. I en hjärtskärande scen tackar hon ja till att följa med hem och äta med två okända men snälla fans som väntat vid sceningången. Utsattheten gör henne också till ett lätt byte för lycksökare som den sista äkta mannen, den femte i ordningen.

Efter reklamen visas:
Judy

Man skulle kunna kalla ”Judy” för ”En stjärna slocknar”. Men slutet kan lika gärna vara ett olycksfall som ett medvetet val. Även i dag tar förväntningarna och drogerna de största stjärnors liv. Men i dag fördömer man dem inte på samma sätt för deras leverne som man fördömde Judy Garland på sin tid. Något värre än en berusad kvinna fanns inte. Renée Zellweger ger inte bara Judy Garland nytt liv, hon återupprättar henne.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons