Annons
Krönika

Kristin Lundell:Zelda skulle aldrig få det priset

För hundra år sedan dansade den moderna kvinnan på borden. I dag ska hon vara en vacker entreprenör. Zelda Fitzgerald hade aldrig passat in i den mallen.

Uppdaterad
Publicerad

Den 22 maj 1915 ställdes 19-åriga Eugenia Kelly inför rätta i New York. Det var hennes mamma som önskat att dottern skulle skickas till en uppfostringsanstalt. Anledningen var att Eugenia Kelly levde livets glada dagar på Manhattan: hon dansade nätterna igenom med främmande män, drack absint och lyssnade på jazz. Mrs Kelly ansåg att Eugenia var på god väg att bli depraverad och med två år kvar till dottern skulle ärva en miljon dollar var goda råd dyra. Tidningarna rapporterade från rättegången och en rubrik i New York Times basunerade ut: ”Eugenia Kelly seen again on Broadway”!

Den unga arvtagerskans advokat förklarade att hans klient inte hade några tankar på att ge upp sitt vilda uteliv för hemmakvällar med sin mor på Upper East Side. Hon tänkte inte be om ursäkt. Men på rättegångens tredje dag hände något. Mor och dotter Kelly hade kommit överens. Eugenia hade förstått att en miljon kronor stod på spel och lovat bättring. Reportrarna packade besvikna ihop sina block. Det var ju som upplagt för dramatik! Drama skulle det dock bli. Tre månader efter att domaren lagt ner målet rymde Eugenia Kelly till Maryland för att gifta sig med den nyskilda dansaren Al Davis. Det gick alltid att lita på att en flapper skulle ställa till med en scen.

Annons
Annons
Annons