Annons
X
Annons
X

Zelaya ringde FN

Honduras avsatte president Manuel Zelaya vädjar i ett telefonsamtal till FN:s generalförsamling att världssamfundet ska garantera hans säkerhet och se till att lagarna följs i hans land.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

– Jag manar FN att återupprätta den frihet Honduras förtjänar och hjälpa till att göra slut på statskuppen, sade han i en mobiltelefon från Brasiliens ambassad i Tegucigalpa där han sökt skydd. Byggnaden är omringad av interimsregeringens trupper som hotar att stänga ambassaden om inte Zelaya lämnas ut, så han kan ställas inför rätta, eller söker politisk asyl i Brasilien.

Telefonen hölls upp för generalförsamlingen av Zelayas utrikesminister Patricia Rodas.

För att möta de allt starkare protesterna i huvudstaden där Zelayas anhängare förbereder sig för massdemonstrationer har interimsregeringen infört begränsningar i de medborgerliga rättigheterna och stängt tidningar och radiostationer. På söndagen hindrades den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS:s representanter att besöka landet.

Annons
X

Men på måndagen, efter hård kritik, ändrade sig ledarna i Honduras och bjöd in OAS igen. Utrikesdepartementet sade i ett uttalande att det ”med nöje” inbjuder en kommission från OAS att besöka landet från fredagen den andra oktober.

Samtidigt sade landets interimsledare Roberto Micheletti att han kan tänka sig att lätta på inskränkningarna av de medborgerliga rättigheterna så att det kommande valet inte störs.

– Vi är rädda att detta påbud kan påverka valet, sade han till journalister. Om det blir nödvändigt drar vi tillbaka det.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kuppledaren Micheletti har infört undantagstillstånd och inskränkningar i de medborgerliga rättigheterna. Demonstrationer har förbjudits, polis och militär har rätt att gripa dem som ”stör ordningen” och misshagliga medier ska stoppas.

  Under ett extrainkallat möte i OAS under måndagen kritiserade USA:s representant Zelaya för att han återvänt till Honduras och kallade samtidigt interimsregeringens handlande bedrövlig. Efter tio timmars diskussioner hade mötet på måndagskvällen inte lyckats enas om hur krisen i Honduras ska tacklas.

  Tegucigalpa TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X