Annons
X
Annons
X

Zelaya blir president i en månad

På måndagen väntas en maktkompromiss träda i kraft i Honduras. Kongressen överväger i helgen avtalet, som ger den avsatte presidenten Manuel Zelaya jobbet tillbaka fram till valet om en månad.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)

Företrädare för Zelaya och den nuvarande ledaren Roberto Micheletti skrev i fredags under uppgörelsen, och överlämnade den till det centralamerikanska landets kongress för godkännande. Hur lång tid det tar för kongressens 128 ledamöter att ta ställning är oklart, men enligt uppgifter till AFP ska avtalet träda i kraft på måndagen.

– Det är inte något som kan vänta för länge, sade USA:s medlare Thomas Shannon i en telefonkonferens med medier i Washington.

Det var sedan Shannon, som är en av Hillary Clintons biträdande utrikesministrar, och hans förhandlare kommit till Tegucigalpa och pressat på som enighet kunde uppnås i den segslitna och stundtals våldsamma maktkamp som rasat sedan Zelaya avsattes den 28 juni.

Annons
X

Avtalet går i korthet ut på att Zelaya återfår jobbet som president, men bara tills en ny sådan kunnat väljas i allmänna val den 29 november. I väntan på att valet leder till en ny ledning för landet ska en samlingsregering styra.

Costa Ricas president Oscar Arias, som arbetat fram kompromissen, är försiktig angående tidsschemat. Han sade i fredags att han är säker på att kongressen kommer att godkänna uppgörelsen före valet.

Åtgärderna hyllas i omvärlden. ”Detta avtal bereder väg för återupprättandet av demokrati och konstitutionell ordning i Honduras”, kommenterade EU:s svenska ordförandeskap.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hillary Clinton kallar avtalet historiskt.

  – Jag kan inte komma på något annat exempel på ett land i Latinamerika, där den demokratiska ordningen rämnat, som tagit sig igenom en sådan kris via förhandlingar och dialog, sade hon på resa i Pakistan.

  Zelaya avsattes av Honduras högsta domstol den 28 juni, då han försökt hålla en folkomröstning som bland annat skulle öppna för fler mandatperioder för presidenten. Iförd pyjamas skickades Zelaya mitt i natten i landsflykt, men kunde i september smyga sig in i landet igen och basera sig på Brasiliens ambassad i Tegucigalpa.

  Amsterdam TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X