Annons
X
Annons
X

Zara Larsson enda kvinnan på låtskrivartoppen

Lyssna på låtarna som skapades av förra årets tio mest säljande låtskrivare. Av de 100 mest populära låtarna i Sverige 2016 ligger Markus ”Mack” Sepehrmanesh och Max Martin bakom tre stycken var. Bara en av de tio mest populära låtskrivarna är kvinna.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 10

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Markus ”Mack” Sepehrmanesh

Markus ”Mack” Sepehrmanesh, känd för sina låtar till Zara Larsson, är Sveriges mest säljande låtskrivare 2016. Han ligger ligger bakom tre av de 100 mest populära låtarna: ”Lush life” och ”Ain’t my fault” med Zara Larsson och ”Girls like” med Tinie Tempah feat Zara Larsson.

– Personligen jobbar jag nästan alltid med kvinnliga låtskrivare, men jag skulle gärna se fler, och inte minst fler kvinnliga producenter. Där är kvinnor klart underrepresenterade. Jag ser dock fler tjejer som väljer producentvägen i musikskolorna, så jag tror att vi kommer se en jämnare fördelning framöver, sa Markus ”Mack” Sepehrmanesh till branschorganisationen Musikförläggarna som är de som sammanfattat listan över förra årets mest säljande låtskrivare.

Annons
X
Annons
X

Bild 2 av 10

Martin ”Max Martin” Sandberg

Det var ett bra år för Polarpristagaren Martin ”Max Martin” Sandberg, som också han har tre låtar på listan: ”Can’t stop the feeling” med Justin Timberlake, ”Into you” med Ariana Grande och ”Side to side” med Ariana Grande feat Nicki Minaj.

Annons
X
Annons
X

Bild 3 av 10

David Landolf och Noel Svahn

Låtskrivandet är tydligen inget ensamyrke. 91 av de 100 låtarna är skapade i samarbete mellan olika låtskrivare, som David Landolf och Noel Svahn bakom låtarna ”Pong dance” med Vigiland och ”Din idiot” med Norlie & KKV.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 4 av 10

  Simon Strömstedt

  ”Pong dance” fick också in Simon Strömstedt, son till Niklas Strömstedt och Efva Attling, på listan. Han är också en av kompositörerna bakom ”Arigato” med norska Julie Bergan.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 5 av 10

  Christian Karlsson

  Christian Karlsson var med och skrev David Guetta-låten ”Bang my head”. Han ligger också bakom ”No money” med P3 Guld-prisade elektroduon Galantis, som han själv är en del av.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 6 av 10

  Anderz Wrethov

  Melodifestivalen är en lukrativ tillställning. Anderz Wrethov är en av låtskrivarna bakom två av finalbidragen: ”Håll om mig hårt” med Panetoz och ”Bada nakna” med Samir och Viktor.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 7 av 10

  Zara Larsson

  På sjunde plats hittas låtskrivartoppens enda kvinna, Zara Larsson med ”Ain’t my fault” som hon sjunger själv, och ”Girls like” framförd tillsammans med Tinie Tempah. Båda låtarna är samarbeten med bland andra Markus ”Mack” Sepehrmanesh.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 8 av 10

  Jakob Erixon

  Stjärntäta ”Don’t you need somebody” skapades av bland andra svenske Jakob Erixon och stjärnproducenten RedOne.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 9 av 10

  Magnus Lidehäll och Vincent Pontare

  Magnus Lidehäll och Vincent Pontare har tillsammans med Salem Al Fakir skrivit ”Vi mot världen”, på Veronica Maggios senaste album. De är också inblandade i tillkomsten av ”Bang my head” med David Guetta feat Sia.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 10 av 10

  Ilya Salmanzadeh och Alexander Kronlund

  Ibland behövs det många kockar. Ilya Salmanzadeh och Alexander Kronlund är två av sju skapare bakom hitlåtarna ”Into you” med Ariana Grande och ”Side to side” med Ariana Grande feat Nicki Minaj.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X