Siti MuharamZanzibars stjärna förmedlar taarab med pondus

Siti Muharam för taarabmusiken vidare. Genren uppstod ur handeln med kryddor och slavar på Zanzibar – med texter ur koranen, östafrikansk polyrytmik och indiska melodier.
Siti Muharam för taarabmusiken vidare. Genren uppstod ur handeln med kryddor och slavar på Zanzibar – med texter ur koranen, östafrikansk polyrytmik och indiska melodier. Foto: Clandestinofestivalen

Fasching gästas av Siti Muharam, taarabmusikens hopp. I konserten blandas instrument från Indien, arab- och västvärlden med texter på arabiska och swahili.

Under strecket
Publicerad
Siti Muharam på Fasching.

Siti Muharam på Fasching.

Foto: Clandestinofestivalen
Siti Muharam.

Siti Muharam.

Foto: Fasching
Annons

När Siti binti Saad till slut stod i inspelningsstudion i Bombay var det ett stort ögonblick både för henne och för den östafrikanska musiken. Hon, en krukförsäljare från Zanzibar, blev den första kvinna från regionen som spelade in ett musikalbum. Och hon var i god färd med att lägga grunden för en hel musikstil.

Det var 1928, så det är förstås inte Siti binti Saad vi ser på Fasching, som ordnar konserten i samarbete med Clandestinofestivalen. Däremot hennes barnbarnsbarn, Siti Muharam. Som kommit att bli taarabmusikens hopp och som med sitt debutalbum blivit uppmärksammad över världen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons