Frida Bratt:Yxigt förslag om amorteringskrav

Frida Bratt

Äntligen får svenska hushåll besked i en fråga som har en central roll i många bolånetagares privatekonomi. Men det amorteringskrav som Finansinspektionen har föreslagit är för yxigt. Låt oss därför hoppas att regeringen tar tillfället i akt att justera det innan amortering blir lag i vår.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Annons

Så får Finansinspektionen via en lagändring det mandat myndigheten efterlyst för att kunna ta fram ett amorteringskrav. Det hedrar den rödgröna regeringen att man strävat efter och åstadkommit en bred politisk överenskommelse i frågan. Ett amorteringskrav påverkar så oerhört många, och det får på inga villkor finnas en risk att ett regeringsskifte skulle förändra hur kravet ser ut eller dess existens. Det har hittills varit tillräckligt med oklarheter kring det.

Nu har vi åtminstone fått ett besked att det kommer ett amorteringskrav, och det är positivt. Det är inte klart att kravet kommer att se ut exakt så som Finansinspektionen föreslagit, men finansmarknadsminister Per Bolund (MP) sade under lördagen att han inte ”har några problem” med förslaget.

Annons
Annons
Annons