Yukos tynger historiskt besök

När den ryske presidenten Vladimir Putin landade på Ben Gurion-flygplatsen skrevs historia. Aldrig tidigare har en makthavare i Kreml besökt Israel. Men över mötet hängde några mörka moln.

Under strecket
Publicerad
Annons

För Vladimir Putin har ”affären Chodorkovskij” inneburit många besvärande internationella frågor och därför uppsköts domen mot den fängslade affärsmannen som skulle ha avkunnats i onsdags. Under de här dagarna i Israel påminns dock Putin om Chodorkovskij och oljebolaget Yukos.
Tre av Chodorkovskijs närmaste medarbetare, som alla är efterlysta av den ryska riksåklagaren, har fått uppehållstillstånd i Israel. Officiellt talas lite om trion Leonid Nevzlin, Michail Brudno och Vladimir Dubov, men inofficiellt lär ryssarna ha gjort stora ansträngningar att få dem utlämnade. Alla tre omnämns av Forbes som dollarmiljardärer och anklagas av den ryske riksåklagaren för mutbrott.

– De är israeliska medborgare och så är det med den saken, sade Asaf Sharif, talesman för Israels premiärminister Ariel Sharon, till tidningen Moscow Times.
Israel har tidigare hårdnackat vägrat lämna ut sina medborgare och därför lever också en annan oligark, förre tidningsmagnaten Vadim Gusinskij i Israel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons