Annons

Yuja WangYuja Wang tar fram det mänskliga i musiken

Yuja Wang spelar Bartók.
Yuja Wang spelar Bartók. Foto: Jan-Olav Wedin

Den fabulösa kinesiska pianisten Yuja Wang framhåller intimiteten som det väsentliga i musiken. Och nog är tankfullheten en styrka i hennes framförande, skriver Lars Hedblad om två kvällar i Konserthuset.

Under strecket
Publicerad

Ett världsnamn sedan åratal tillbaka är den fabulösa kinesiska pianisten Yuja Wang, som denna säsong är residenskonstnär i Stockhoms konserthus. Allt som allt har hon framträtt i fyra konserter med tre olika program: i februari i en duorecital med violinisten Leonidas Kavakos, i förra veckan tillsammans med Filharmonikerna under Sakari Oramo och i söndags med en solorecital betitlad ”Destination okänd”. Mer blir det inte, ty schemat är späckat. Resten av mars ägnar hon åt en turné i Spanien, Italien, Frankrike, Tyskland och Luxemburg.

Hennes ”exceptionellt virtuosa fingerspetsar” brukar framhållas i marknadsföringen, men själv talar hon om intimiteten som det väsentliga, ”folk tar för givet att ett extranummer ska vara någonting showigt, men för mig är det ett litet ögonblick av ömhet kommet från hjärtat”.

Annons
Annons
Annons