Ledare

Jesper Sandström:Yttrandefriheten kan inte tas för given

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Om det offentliga samtalet fortsätter att föras i stora sociala medier, och dessa präglas av överdrivet ängslig självsanering, eller drakonisk lagstiftning kring vad som får sägas, då är yttrandefriheten hotad.

Under strecket
Publicerad
Annons

Fredagens podd (15/1) handlade om yttrandefrihet i sociala medier. Ämnet har diskuterats intensivt efter att flera plattformar beslutat sig för att stänga av den avgående president Trump. Vad väntar då i framtiden? Kommer vi att få se en hårdare reglering av det offentliga samtalet, med fler inlägg bortplockade och fler personer utslängda från plattformarna?

Nicklas Berild Lundblad, tidigare global chef för samhällsplanering hos Google, idag techpolicychef hos teknikföretaget Stripe, är hoppfull. Han menar att samhällets institutioner inte hunnit mogna i takt med tekniken, men att de har all förutsättning att nu utvecklas på ett bra sätt. Ett exempel är EU-kommissionens pågående arbete med en ny lag om digitala tjänster. Där ingår bland annat krav på att användare av sociala medier ska få en tydlig förklaring av till varför innehåll tas bort, samt möjlighet att överklaga beslutet.

Annons
Annons
Annons