Annons

”Yttrandefriheten är långt ifrån hotad i Polen”

En bild från en demonstration i Warszawa den 13 december, då tusentals polacker gick ut för att stötta det omstridda konservativa partiet Lag och Rättvisa.
En bild från en demonstration i Warszawa den 13 december, då tusentals polacker gick ut för att stötta det omstridda konservativa partiet Lag och Rättvisa. Foto: Alik Keplicz/AP

Den mediala skymfningen av Polens demokratiskt valda konservativa regering stjäl fokus från de sociala och ekonomiska reformer som krävs i landet. Det skriver debattören Konrad Szczesny, ekonom och polsk immigrant i Sverige.

Uppdaterad
Publicerad

Mycket fokus har i svenska medier lagts på den nya medielagen som skrevs under av Polens president i början på januari. Debattörer har anklagat den nya regeringen, ledd av konservativa Lag och Rättvisa (PiS), för ett försök att införa politisk censur. Tyvärr har få av dem framställt en objektiv bild av vad reformen faktiskt handlar om, och än mindre av den polska mediemarknaden, så som det såg ut efter den nuvarande oppositionens åtta år vid makten.

För det första är den polska mediemarknaden betydligt mer pluralistisk än i exempelvis Sverige. Det öppna kanalutbudet omfattar såväl statligt ägda public service-kanaler, som opinionsbildande privata kanaler med egen nyhetsrapportering. Den så kritiserade reformen behandlar enbart det statligt ägda TVP (motsvarande SVT) och polsk statlig radio, som båda utgör en liten del av det öppna kanalutbudet.

Annons
Annons
Annons