Ytterst lite av allmänt intresse

KRISTECKEN. Vid sidan av de detaljer som vädjar till det voyeuristiska finns ytterst lite av allmänt intresse i den mänskliga tragedin i Amstetten. Richard Swartz är orolig över att att det blir allt svårare att skilja mellan kvalitetspress och kvällstidningar.

Under strecket
Publicerad
Josef Fritzl vandring till rättssalen där han ska ta emot sin dom visas på videoskärm för journalisterna i ett presstält utanför.

Josef Fritzl vandring till rättssalen där han ska ta emot sin dom visas på videoskärm för journalisterna i ett presstält utanför.

Foto: CHRISTOF STACHE/AP
Annons

En seriös dagstidning kännetecknas bland annat av att vulkanutbrott, skogsbränder och kalvar med två huvuden behandlas för vad de är: kuriosa eller naturkatastrofer, fenomen vars nästan enda betydelse ligger i att de hänt och att vi vet att de kommer att hända igen. Av sådana fenomen blir därför mestadels små artiklar och notiser.

Det gäller också för bestialiska mord och diverse andra utslag av mänsklig perversion. Också de kommer alltid att finnas och utförlig rapportering om dem hörde därför förr hemma i boulevardpressen eller, försedda med många lärda fotnoter, i någon kvartalstidskrift för psykopatologi. Men denna tid är förbi. Idag leker vi alla Kriminaljournalen alltmedan gränsen mellan kvalitet och boulevard håller på att suddas ut, och det är rapporteringen kring herr Fritzl som övertygat mig om att så är fallet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons