Annons
X
Annons
X

Ytterligare en SD-politiker kritiseras för uttalande

Blekinge läns tidning skriver i dag att riksdagspolitikern Richard Jomshof (SD) kommer undan med exakt samma uttalande om terrorattackerna i Norge som partikollegan Erik Hellsborn fått massiv kritik för. Men själv menar Jomshof att han blivit missförstådd.

– Jag måste kunna föra ett hederligt filosofiskt resonemang utan att någon kan plocka ut en sak, säger han.

Erik Hellsborns blogginlägg om att ”massinvandringen och det mångkulturella samhället ligger bakom terrordåden i Oslo” har orsakat ramaskri och fått så hård kritik att partistyrelsen tvingats gå ut med ett pressmeddelande och aktivt ta avstånd från det.

”SD delar inte den analysen och tar kraftfullt avstånd från alla försök att använda massmorden i den politiska debatten”, skriver partiet i uttalandet.

Nu skriver BLT att riksdagsledamoten Richard Jomshof i en intervju med tidningen i måndags uttryckt sig på samma sätt som Hellsborn.

Annons
X

”En viktig förklaring till det som hänt är det mångkulturella samhället där grupper ställs mot grupper”, sade han då enligt BLT.

”Helt omdömeslöst” tycker Sylvia Asklöf Fortell som i en ledare i dagens BLT menar att ”i vilket annat parti som helst hade Jomshof åkt ut.”

Men Richard Jomshof är inte alls glad över hur han framställs i artikeln och menar att journalisten förvrängt hans uttalande genom att utelämna sammanhanget.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag har försökt föra ett längre resonemang kring gärningsmän i allmänhet men också den aktuella händelsen, naturligtvis. Jag har varit tydlig med att det förmodligen finns flera olika förklaringar till det fruktansvärda dådet och jag har varit ännu tydligare med att framföra att inget, och jag menar inget, kan frånta honom hans egna personliga ansvar.

  – Att då hävda att jag skulle ha påstått att han genomfört dessa dåd som en direkt följd av det mångkulturella samhället är direkt felaktigt, säger han till SvD.se.

  Däremot står han för att han nämnt det som en tänkbar orsak bland flera.

  – Man får gärna kritisera mig och säga att av alla tänkbara förklaringar så kan den här inte stämma, men jag har aldrig påstått att det skulle vara en ensam förklaring och skulle aldrig säga en sådan sak.

  – Man måste kunna föra en bred filosofisk diskussion kring hur han tänker, säger Jomshof, som menar att han likt många andra är kritisk till Erik Hellsborns uttalande.

  – Min kritik mot Erik är att han säger att så här är det, att hade i inte haft invandring så hade inte det här hänt. Men det kan vi inte veta, säger han.

  Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen säger till SvD.se att han har pratat med Jomshof om artikeln och att han vet att Jomshof inte delar Hellsborns resonemang.

  – Det är inte så att han är så pass högt uppsatt att ingen i partiet skulle säga ifrån om man tyckte att han hade sagt något fel, utan det handlar om att han inte har sagt så, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X