X
Annons
X
Kommentar

Teresa Küchler: Extremerna börjar få mest att förlora

Såväl extremhögern som yttervänstern i Frankrike vill framställa sig som Gula västarnas egentliga initiativtagare och största beskyddare. Inte så konstigt: om den nya, i dag spretiga och konturlösa rörelsen bildade ett riktigt politiskt parti skulle den kunna stjäla deras röster.

BRYSSEL Rörelsen ”Gula västarna” började i mitten av november som en protest mot den franska regeringens planer på att höja priset på bensin och diesel – en skattehöjning som kritikerna menade främst skulle slå mot den franska landsbygden där invånarna är beroende av sina bilar.

Men det tog inte lång tid förrän rörelsen, döpt efter den gulgröna reflexväst som fransmän enligt lag måste ha liggande i bilen, tog flera riktningar.
I dag handlar Gula västarnas protester om sådant som bristen på personal i vården, höjda el- och gasräkningar, sänkt pensionsålder och för få lärare i klassrummen, men också om bostadspolitik och arbetsmarknadspolitik.

Under flera lördagar har Gula västarna intagit gator och torg i Frankrike, nu har rörelsen även spritt sig till Belgien.

Foto: Kamil Zihnioglu /TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X