Sent på jorden. 33 tankar om världens största nyhetYtligt – lyft blicken Björn Wiman

Björn Wiman
Björn Wiman Foto: Sofia Runarsdotter

DN:s kulturchef kallar klimatförändringarna för ”världens största nyhet”. I en ny bok har han samlat sina krönikor i ämnet. Engagemanget är lovvärt men angreppssättet är inte meningsfullt, skriver Torbjörn Elensky.

Under strecket
Publicerad
Annons

För inte länge sedan släpptes en ny rapport i USA som fokuserar på hur klimatförändringarna påverkar ekonomin. Enligt den kommer amerikanerna att drabbas hårt, minst 100 miljarder dollar om året lär klimatförändringarna komma att kosta på några decenniers sikt. Dessutom väntar svåröverskådliga följdeffekter på matpriser, vattenförsörjning, handel och ekonomi. Motsvarande problem finns överallt jorden runt, med åtföljande sociala och politiska oroligheter. Och klimatförändringarna kommer att slå hårdast där beredskapen är sämst, det vill säga i de redan fattigare delarna av världen.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman har samlat sina krönikor kring klimatkrisen i den nya boken ”Sent på jorden. 33 tankar om världens största nyhet”. Det är lovvärt att uppmärksamma det han med rätta kallar ”världens största nyhet”. Men krönikan är en vansklig genre, utan utrymme för fördjupning eller komplexitet, däremot gärna stilistiskt tjusig, och helst med avslutning som anknyter till öppningen samt namn på kända forskare, poeter, artister och så vidare som virvlar förbi. När krönikor samlas i bokform framträder formens svaghet lite väl tydligt.

Annons
Annons
Annons