YSL är död men kläderna lever

Känslighet har löpt som en röd tråd genom Yves Saint Laurents konstnärskap, som kännetecknades av nya skärningar och konsten att göra om maskulinum till femininum. En av förra seklets främsta modeskapare har gått ur tiden. Yves Saint Laurent blev 71 år gammal.

Under strecket
Publicerad

Yves Saint Laurent avled under söndagen, 71 år gammal. Här tillsammans med modellen Laetitia Casta och LuLu De La Falaise under American Fashion Awards i New York City 1999.

Foto: REUTERS

Modeskaparen var en av de största under 1900-talet. Här tillsammans med modellen Laetitia Casta.

Foto: REUTERS

1987, och modegigaten får en puss på varje kind av två modeller.

Foto: REUTERS

2002. Den populäre designern håller hand med den franska supermodellen Laetitia Casta och vännen och skådespelerskan Catherine Deneuve.

Foto: REUTERS

1989. Vinkande till publiken efter en vår/sommarvisning i Paris.

Foto: REUTERS

Haute couture-visning i Pompidou i Paris, 2002.

Foto: REUTERS

Samma år höll modegiganten en presskonferens där han berättade att ha skulle gå i pension.

Foto: REUTERS
Annons

Den Algerietfödde Yves Saint Laurent dök upp på den internationella modescenen 1958 som Christian Diors kronprins, men blev mest känd för att ha förändrat den moderna kvinnans klädedräkt.

– Yves Saint Laurent såg till att kvinnorna fick samma säkerhet i sina dräkter som männen hade i sina kostymer på ett sätt som inte ens Coco Chanel var i närheten av. Dessutom har han skapat byxor åt generationer av kvinnor, ­säger Lotta Lewenhaupt, journalist och författare.

Annons
Annons
Annons