Recension

Farväl till världsundergångenYrkesoptimist i miljölarmens väckelsetält

HOPPFULL Stefan Fölster går mot strömmen och sågar dystra profetior angående klimatet. Men trots Fölsters i mångt och mycket väl underbyggda argument tycker Fredrik Sjöberg att det är svårt att ta till sig dessa då författaren inte vill eller förmår bryta sig ur dagens marknadslogiska tänkande.

Under strecket
Publicerad
Annons

Redan på sjunde raden i detta klimatpolitiska utspel påstår Stefan Fölster att han ”aldrig betraktat växthuseffekten som en religiös fråga att tro på eller förneka”. Ändå dröjer det inte länge förrän han drar fram just de egenheter i debatten som vetter mer åt vilsekommen andlighet än vetenskap. Rapporter om vettskrämda miljövänners undergångstro varvas med referenser till medeltida häxjakter och ännu äldre tiders falska larm – som skärselden, uppfunnen av Augustinus och senare utnyttjad i syfte att höja betalningsviljan hos de skattskyldiga.

Vidare behöver läsaren inte vara särdeles bevandrad i klimatfrågans liturgi för att räkna ut att författaren kanske inte förnekar saken helt, men i alla händelser förhåller sig skeptisk till åtskilligt av det som trumpetats ut på senare år. Detta är nu inget han skriver, tyvärr, inte rakt ut. Det hade gjort boken intressantare. I stället hukar han bakom antydningar och relativt ofarlig mediekritik. Att bedöma Dagens Nyheters överdrivna katastrofspekulationer som humbug är, exempelvis, inte särskilt krävande eller ens utmanande. Slaskpressens isbjörnsmelodramer ska vi bara inte tala om.

Annons
Annons
Annons