Annons
X
Annons
X

Yrkeslegitimation införs för lärare

Regeringen föreslår att en yrkeslegitimation införs för lärare och förskollärare från den 1 juli 2012. Endast den som har yrkeslegitimation får ges fast anställning i skolan och endast legitimerade lärare ska få sätta betyg.

Av TT
(uppdaterad)

Utbildningsminister Jan Björklund jämförde på en pressträff det introduktionsår som föreslås för nya lärare med den AT-tjänstgöring som nyutbildade läkare måste genomgå.

– När perioden är klar kan en ansökan om legitimation lämnas in, sade Björklund.

Det är ett stort problem sade han, att kanske 20 procent eller drygt 20 000 av landets lärare är obehöriga. Ungefär hälften av dem har fast anställning.

Annons
X

Även om lärarlegitimationen blir verklighet från sommaren 2012, kommer de som i dag är fast anställda men obehöriga att behålla sina tjänster. Men de kommer inte, efter en övergångsperiod, att få sätta betyg.

Några lärargrupper undantas från kravet på examen som villkor för legitimation. Det gäller yrkeslärare och modersmålslärare, eftersom deras bakgrund ofta skiljer sig mycket från andra lärares.

– En bygglärare rekryteras ofta från byggbranschen i 35-40-årsåldern och det fungerar inte att då kräva tre-fyra års utbildning först, sade Björklund.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han avvärjde alla frågor om att en legitimation eventuellt skulle leda till högre lön för lärarna.

  Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén säger att förslaget om lärarlegitimation är efterlängtat.

  – Det stärker skolans kvalitet. Det här, tillsammans med starkare behörighetskrav, stärker även läraryrket som profession, säger hon till TT.

  Hon anser också att det är en trygghet för eleverna att det är behöriga lärare som utövar yrket.

  Däremot är det ett minus, enligt Sirén, att regeringen väljer att inte öronmärka pengarna.

  – Pengarna finns i den allmänna kommunpåsen. Vi vet att det är tufft och då kan kommunerna välja att använda pengarna till annat. Här hoppas vi att regeringen återkommer med en tydlig riktning.

  Från Lärarnas Riksförbund uppger ordföranden Metta Fjelkner att förslaget välkomnas varmt.

  – Utbildningsminister Jan Björklund ska ha heder av att han har varit så mån om att hålla löftet till lärarna om legitimation, eftersom det var en utfästelse i valet 2006 vad gäller skolan, säger Fjelkner.

  Hon anser också att det är viktigt att pengarna verkligen går till dem som ska bli mentorer ”så inte pengarna hamnar i något kommunalt svart hål”.

  Marie Granlund, utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är nöjd med att yrkeslegitimationen införs.

  – Det är jättebra. Undervisningen kvalitetssäkras för varje elev. Det här var ett arbete som vi förberedde, detta att bara behöriga lärare får sätta betyg, och även legitimationen, så jag välkomnar detta.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X