Annons

Yrkesintroduktion på allas läppar

Många ställer sitt hopp till att yrkesintroduktionen ska rädda ungdomar från arbetslöshet. En svensk modell av lärlingssystem – med lönesubventioner och handledningsbidrag – kan träda ikraft redan i vår. Det enda som återstår är ett godkännande av EU.

Publicerad

– En svensk modell av lärlingssystem har vi jobbat med arbetsmarknadens parter sedan 2011. Man får inte lön när man utbildar sig men man får lön när man jobbar. Det bygger på att man blir anställd och så får man utbildning på arbetsplatsen, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

Tanken om en yrkesintroduktion har växt fram ur de så kallade trepartssamtalen som startade 2011 mellan fack, arbetsgivare och regering. Förslaget går ut på att arbetsgivare som anställer en ung person kan få en lönesubvention, genom en kreditering på skattekontot, om upp till 5 900 kronor per månad. Utöver lönesubventionen föreslås ett handledarstöd om 2 500 kronor per månad. Stöden ska gälla i max ett år. Men förslaget – som ju innebär att näringslivet ska kunna få statsstöd – måste dock godkännas av EU-kommissionen. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström betonar att det handlar om att få fram en svensk modell.

Foto: STAFFAN CLAESSON/SCANPIX Bild 1 av 4
Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 4
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 3 av 4

**Dag Klackenberg, vd Svensk Handel:** Vi har ett seminarium om yrkespraktik. Genom åren har jag pratat mig fördärvad om detta. Man ska kunna komma in som lärling på en arbetsplats. Det är ett system som fungerar i våra grannländer. Det är ett misslyckande om en regering under åtta år talat om utanförskap och får möta en debatt om att många unga fortfarande står utanför.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons
Annons