Jonas Gummesson:Yrkesförsvaret floppade – nu vrids klockan tillbaka

Jonas Gummesson
För den enskilde soldaten – man som kvinna – finns det snart inget val för den som väl kallas in.
För den enskilde soldaten – man som kvinna – finns det snart inget val för den som väl kallas in. Foto: Yvonne Åsell

Värnplikten är tillbaka, eventuellt med inryckning för både män och kvinnor redan 2018, annars året efter. Och med det får försvarsminister Peter Hultqvist som han önskat sig. I Försvarsmakten är entusiasmen begränsad. Men yrkesförsvaret floppade och nu vrids klockan tillbaka. För soldater som ”avviker eller uteblir” väntar böter eller fängelse.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Frivilligheten har varit ledstjärnan i sex års tid sedan värnplikten lades vilande 2010 på Alliansregeringens initiativ. Med Personalförsörjningsutredningens förslag återkommer nu värnplikten som komplement till det urgröpta yrkesförsvaret, och därmed kan ordningen sägas vara återställd i försvarsministerns ögon.

Det som nu tar vid är att få systemet på plats. Hultqvists tidsplan är en remisstid på fyra månader för 86 berörda myndigheter över landet. Efter det ger lagen om totalförsvarsplikt regeringen mandat att aktivera värnplikten på egen hand av beredskapsskäl, utan riksdagsbeslut. Vid presskonferensen betonade försvarsministern betydelsen av en bred förankring, men enligt uppgifter till SvD är tanken att regeringen tar beslut och formellt informerar riksdagen i en skrivelse. Hultqvist valde att lämna frågan öppen tills vidare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons