Annons
X
Annons
X

Yrke: panikbromsare

Sheila Bair är en av USA:s mäktigaste kvinnor just nu. Som chef för ”bankakuten” är hennes främsta jobb att bromsa paniken bland nerviga bankkunder.

Sheila Bair är rankad som den näst mäktigaste kvinnan i världen på Forbes topp-100-lista.
Sheila Bair är rankad som den näst mäktigaste kvinnan i världen på Forbes topp-100-lista. Foto: TOBIAS EVERKE

Sheila Bair är sen.

Den lilla skaran reportrar som väntar på henne på en frukostrestaurang i Wall Street-distriktet skruvar nervöst på sig. Kommer hon backa ur i sista minuten?

Finanskrisen tar nya vändningar varje dag. Det är bråk om det enorma räddningspaketet regeringen vill baxa igenom, tidningsrubriker braskar och tv-sofforna fylls med allvarliga experter som lägger pannan i djupa veck.

Annons
X

Kanske har Bair – chef för USA:s bankakut, FDIC, och rankad som tvåa bland världens mäktigaste kvinnor efter Angela Merkel på Forbes topp-100-lista – vettigare saker att göra än att träffa pressen?

Men så dyker hon upp.

I klapprande klackar och svalt leende. Sheila Bair ser ut som lugnet själv. Det är hennes jobb. Hon är en panikbromsare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bara i år har tretton amerikanska banker och tre Wall Street-jättar kollapsat. Några andra har klarat sig på nåder genom att bli uppköpta.

  Skräckscenariot är att finans- turbulensen får småspararna att rusa till banken och ta ut sina pengar. Att rädslan för att förlora allt blir så stor att man hellre stoppar pengarna i madrassen.

  Det var vad som hände under den Stora Depressionen, när 7000 amerikanska banker gick omkull och hundratusentals bankkunder ruinerades.

  Men Sheila Bair ser inga paralleller mellan dagens situation och paniken på 30-talet.

  –Småspararna kommer inte att förlora en penny om deras bank går omkull. Det ligger i deras eget intresse att behålla sina pengar på bankkontot. We’re fine! säger hon.

  FDIC, Federal Deposit Insurance Corporation, som Sheila Bair basar över grundades efter bankkraschen i början av 30-talet. Det hade blivit tydligt att bankkunderna behövde en garanti. Vem skulle annars våga låta banken ta hand om surt förvärvade besparingar?

  Idag är amerikanska småsparare försäkrade upp till 100000 dollar. FDIC garanterar att de får tillbaka sina pengar i en bankkrasch.

  Spekulationerna om hur många banker som kommer att kollapsa fram­över skiljer sig som natt och dag. ­Vissa experter pratar om siffror upp till 1000, medan Sheila Bair betraktar 117 amerikanska banker som ”problembanker”.

  –Men det är stor skillnad på en bank med problem och en bank som går omkull, understryker hon. Jag räknar med att vi måste gå in och rädda omkring 13 av bankerna på vår lista.

  Men om Bairs förutsägelse stämmer återstår att se. Om hon har fel och bankerna faller som korthus står FDIC inför ett stort problem.

  En reporter drar en rad siffror för att göra det tydligt att ekvationen inte går ihop. FDIC har för lite pengar i kassan – 45 miljarder dollar – för att kunna rädda flera hundra banker om det skulle bli nödvändigt. Men Sheila Bair viftar bara lojt med ena handen.

  –Vi kan låna pengar om vi behöver, säger hon. Vi kan knacka på dörren till Centralbanken. Det finns inga gränser.

  FDIC har lånat pengar från Centralbanken förr. Och betalat tillbaka lånen med ränta ett par år senare. Inga skattebetalare har hittills kommit i kläm.

  Det krispaket som igår var så gott som klart kommer först och främst att gynna Wall Street-jättarna, inte de traditionella bankerna som Sheila Bair är ansvarig för.

  Visst fanns det traditionella banker som kastade sig in i dåliga fastighetsaffärer, men det var de aggressiva investmentbankerna, som experimenterade med nya värdepapper och kapade åt sig enorma vinster under uppgången, som tar den hårdaste smällen nu och som desperat behöver en räddningsplanka. Investmentbankerna har kunnat operera under andra regler än vanliga banker. Färre restriktioner, färre krav på att ha pengar som säkerhet i bankvalvet.

  Sheila Bair förklarar att hon tycker att en ”bankakut” borde inrättas för investmentbankerna, som idag inte har något FDIC-skydd.

  När en av de traditionella bankerna går omkull är det faktiskt bankerna själva som står för kostnaden. De betalar årliga avgifter till FDIC, ungefär som en premie till ett försäkringsbolag.

  Och när det blir tuffa tider och bankerna faller, betalas pengarna ut.

  –Jag tycker att man ska titta närmare på ett liknande system för investmentbankerna, säger hon.

  Bara några dagar efter intervjun presenterade den mäktigaste investmentbanken på Wall Street – Goldman Sachs – sin radikala plan. Wall Street-jätten vill omforma sig själv till traditionell bank. Ett smart drag om man vill försäkra sig om överlevnad.

  Sheila Bairs pressekreterare gör en övertydlig gest mot sin armbandsur. Dags för chefen att ge sig av mot Wall Street, där hon ska ha möten hela dagen.

  Men hon hinner svara på den sista frågan.

  Vems fel var allt det här?

  –Jag vill inte peka finger, säger Sheila Bair och reser sig upp. Men läxan vi lärt oss är att inte låna ut pengar till folk som inte har möjlighet att betala tillbaka.

  Katarina Andersson

  Annons
  Annons
  X

  Sheila Bair är rankad som den näst mäktigaste kvinnan i världen på Forbes topp-100-lista.

  Foto: TOBIAS EVERKE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X