Annons
X
Annons
X

SD-ledamot riskerar fängelse

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen riskerar 1,5 års fängelse om han fälls för grovt skatte- och bokföringsbrott. Men försvarsadvokaten anser att Kinnunen ska frikännas på alla punkter och att åtalet varit onödigt.

Av TT
Åtalet mot Kinnunen (SD)
[object Object]
Martin Kinnunen. Foto: Pontus Lundahl/TT

När rättegången avslutades yrkade vice chefsåklagare Jakob Holmberg på 1,5 års fängelse om SD-politikern fälls på alla punkter. Martin Kinnunen är i egenskap av ende styrelseledamot i SD-bolaget Samtid&Framtid åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Under 2013 fördes ingen löpande bokföring i företaget, momsen deklarerades fel och periodiseringen av företagets kostnader var felaktig. Därmed fanns risk för att staten skulle gå miste om stora belopp i skatteintäkter, enligt åtalet.

– Detta mål märker inte ut sig från en stor del av de ekobrott som utreds av Ekobrottsmyndigheten, säger Jakob Holmberg.

Annons
X

Enligt åklagaren borde Kinnunen ha reagerat och agerat tidigare än vad han gjorde. Felaktigheterna rättades till först i samband med att Skatteverket genomförde en granskning.

Förutom fängelsestraff för Kinnunen så vill åklagaren att domstolen beslutar om en företagsbot för företaget på en miljon kronor.

Under rättegången framkom att den konsult som anlitats för bokföringen, SD:s före detta ekonomichef, inte skött sitt jobb bland annat på grund av depression och bristande kompetens. Det framkom också att en revisionsfirma kan ha gjort fel vad gäller periodiseringen av företagets kostnader.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Åklagaren uppger dock att man som styrelseledamot kan delegera ut uppgifter, men inte delegera ut allt ansvar.

  Försvarsadvokaten Thomas Olsson anser att det inte funnits någon anledning för Kinnunen att anta att det funnits brister i verksamhet och agera tidigare än vad han gjorde.

  – Det är ganska vedertaget bland småföretagare att överlämna bokföringen till en konsult, påpekar han.

  Olsson betonar att ingen haft något uppsåt att begå fel och de brister som uppstått beror på misstag och personliga tillkortakommande. Han anser att åtalet varit onödigt.

  Sverigedemokraternas förre partisekreterare Björn Söder säger sig ha en "magkänsla" av att rättsprocessen påverkats av politiska bedömningar. Det avvisar åklagaren och uppger att enbart strikta juridiska bedömningar gjorts.

  Annons

  Martin Kinnunen.

  Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X