Yppigt och ypperligt

Under strecket
Publicerad
Annons

Playboy 50 år

Norman Mailer begrundar tillståndet i Amerika i en flera sidor lång artikel och ger några förslag till det demokratiska partiet på hur man skulle kunna vända utvecklingen mot det bättre: skattehöjningar, mildare droglagstiftning, ett tydligt ställningstagande för kvinnors rätt till abort och homosexuellas rätt till äktenskap, och så vidare. Det hiskeliga budgetunderskottet och den i Mailers ögon skurkaktiga utrikespolitiken föder, menar han, en växande känsla av alienation och overklighet.
Hunter S Thompson funderar i delvis samma banor, men ännu yvigare. Demokraterna liknar han vid uppvisningslaget Harlem Globetrotters evigt förlorande motståndare: ”Deras jobb är att förlora, de är födda att förlora”. Den sittande presidenten är ”en kriminell gris” och ”ett korrumperat litet monster”, och Thompson grämer sig över att hans generation är den första som i arv efterlämnar ett USA som är i sämre skick än det de själva en gång tog över.
Och vidare: Al Franken bekrigar högerspöken som Rush
Limbaugh. David Mamet skruvar satiriskt på uppbyggliga talesätt. Unge Jonathan Safran Foer berättar om sitt samlande på berömda författares tomma skrivpapper. Och Jeff Koons illustrerar en nyskriven novell av Scott Turow.

Annons
Annons
Annons