Youtubiana: Fem starka Chic-stunder

Den här helgen spelar Chic sin banbrytande discofunk på Stockholms jazzfestival. Stefan Thungren listar fem starka musikstunder som Chics frontfigur Nile Rodgers ligger bakom.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är möjligtvis inte Chics främsta låt, men detta var deras genombrott och den har en alldeles särskild roll i discons historia. Eftersom de vid tiden för detta släpp var okända så frågade Rodgers den då glödheta discjockeyn Tom Savarese från Studio 54 om han ville låna ut sitt namn till singeln, trots att han inte hade något med den att göra. Därför står det mix by Savarese på denna singel som dessutom var den första där Rodgers inte mixade bort all sub-bas under 60 Hertz. Det kanske inte låter så märkvärdigt idag, men 1977 fick det högtalarna att skallra på ett sätt som ännu inte var klubbstandard. Uttrycket Yowsah, yowsah, yowsah är för övrigt en hyllning till jazzviolinisten Ben Bernie som på 20-talet gjorde detta till en välkänd ”catch phrase”.

Den kanske mest omskrivna versionen av detta Nile Rodgers-signerade spår är förmodligen den lite osannolika cover som den marxistiske Robert Wyatt, från Soft Machine, gjorde på albumet Nothing can stop us från 1982. Wyatts sorgsna och melodramatiska version ger låten en mångbottnad, sociopolitisk laddning som fanns där redan hos Chic, men som kanske gick många förbi där den var placerad mellan mer klassiska discoteman som Le Freak och I want your love.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons