Youtubern: ”Att koda är framtiden”

 I Kodkampen, som drivs av Kodcentrum, lär Vlad Reiser ut hur man kodar en egen musikvideo – med Marcus och Martinus musik – i kodningsprogrammet Scratch.
I Kodkampen, som drivs av Kodcentrum, lär Vlad Reiser ut hur man kodar en egen musikvideo – med Marcus och Martinus musik – i kodningsprogrammet Scratch. Foto: Adam Wrafter / Svenska Dagbladet

Youtubern Vlad Reiser är ­positiv till programmering i skolan. Tillsammans med ­artisterna Marcus och Martinus är han ambassadör för Kodkampen, som ska få barn att bli intresserade av att börja koda.

Under strecket
Publicerad

Den populära youtubern och Nickelodeon-programledaren skapade hysteri i Blå hallen på Stadshushacket när hundratals barn ville ha en bild med honom. Nickelodeon och Kodcentrum ligger bakom tävlingen Kodkampen som vill inspirera fler barn att börja koda. Bonnie och Kadel intervjuade ­honom.

Kadel: Brukade du programmera när du var i vår ålder?

–  Hade jag kunnat det hade jag gjort det! Men tekniken var inte alls lika utvecklad då.

Bonnie: Hur mycket programmering kan du?

–  Jag kan grunderna, koda enkelt. Jag är väldigt intresserad av allt som har med teknik och internet att göra så jag tycker det är roligt. Kodning är som att lära sig ett helt nytt språk, och det kan ge dig en röst.

Kadel: Hur började du med kodning?

– Eftersom jag inte visste hur man gjorde så googlade jag ”hur ­kodar man?” och sedan började jag lära mig utifrån det.

Bonnie: Vad är det du gillar med Youtube?

–  Jag älskar att skapa och underhålla, och Youtube gav mig en röst. Det var häftigt när man kände: ”wow, folk uppskattar verkligen det här”!

Kadel: Är Youtube viktigare än att koda?

–  Youtube är underhållning. Kodning är nu, det är framtiden och viktigare. Det är superhäftigt att kunna och en bra möjlighet att ta sig ut i världen.

Annons
Annons
Annons
Annons