Annons
X
Annons
X

Youtube försvinner från Iphone och Ipad

Konflikten mellan de två teknikgiganterna Apple och Google har tagit ny fart. Nu kastar Apple ut Youtube, som ägs av Google, från Iphone och Ipad. Ända sedan den första Iphone-modellen har Youtube-appen varit en självklarhet i den inbyggda programvaran - men inte längre.

Foto: MATT SAYLES

Det var teknikbloggen The Verge som först upptäckte förändringen, när man utvärderade testversionen av Apples nya operativsystem iOS 6 beta 4. Youtube, som funnits inbyggd i Apples operativsystem i över fem år, hade plockats bort.

LÄS MER:
”Pressat Microsoft tar tre nya grepp”
LÄS MER:
”Rättsligt krig mellan Apple och Samsung”

Beskedet från Apple är kort och koncist: ”Vår licens för att använda Youtube-appen i iOS har gått ut”, skriver man i ett uttalande. Samtidigt poängterar man att Google, som äger Youtube, arbetar på en ny version av appen som kommer att finnas tillgänglig via Appstore. Dessutom kan användarna fortfarande komma åt Youtube via webbläsaren Safari.

Annons
X

Historien spär på bilden av en konflikt mellan de två teknikjättarna Google och Apple, som eskalerade när den framlidne Steve Jobs blev rasande över Googles beslut att ge sig in på mobiltelefonmarknaden med sitt operativsystem Android.

Konflikten har yttrat sig på flera sätt, bland annat genom att Apple har dragit Googles största Android-partner, Samsung, inför rätta för patentintrång. Så sent som i maj meddelades också att Apple slutar använda Google Maps i kartfunktionen i operativsystemet.

LÄS MER:
”Väntan på ny Iphone pressar Apple”

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När det gäller Youtube-appen har Google egentligen aldrig haft särskilt mycket kontroll över den, enligt NY Times. Apple byggde den själv utifrån teknik som Youtube gjort tillgänglig för mjukvaruutvecklare. Det har i sin tur gjort det omöjligt för Youtube att styra över uppgraderingar av programvaran eller spela reklamfilmer innan klippen visas.

  Som ett svar struntade Youtube i princip att lägga energi på att utveckla appen och i stället fokusera resurserna på att utveckla Android-appen och mobilsajten.

  Båda gör ändå sitt bästa för att skyla över konflikten, och Youtube kom snabbt med ett svar på Apples uttalande.

  – Vi arbetar med Apple för att säkerställa att vi har den bästa möjliga Youtube-upplevelsen för iOS-användare, säger en talesperson för Youtube till Wired.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: MATT SAYLES Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X