Annons

Bruckner Sämtliche SinfonienYoung lyssnar till Bruckners tidiga tankar

Simone Young.
Simone Young. Foto: BBC/Chris Christodoulou /IBL

Den australiska dirigenten Simone Young går tillbaka till de urversioner som finns av Bruckners symfonier. Nu är hela cykeln inspelad – ett bra val för den som vill lyssna till kompositörens tidigaste tankar, skriver Lars Hedblad.

Publicerad

”En skiss är vanligen mer besjälad än det färdiga verket, det är konstnärens uttryck ännu ej nedtonat av reflektion”, skrev Diderot om tre skisser av Greuze på Parissalongen 1765. På motsvarande sätt kan inom musiken de första skapelsetankarna avspeglas i tidiga verkversioner.

Den australiska dirigenten Simone Young rekonstruerade med hjälp av manuskript från österrikiska bibliotek en tidig version av uvertyren till ”Rienzi”, som hon nyligen dirigerade vid en konsert med Kungliga Filharmonikerna. Young är välbekant med Wagner, vars ”Ringen” hon gjort på skiva. I sitt inspelningsprojekt av Bruckners elva symfonier har hon sökt sig till tonsättarens första kreativa impulser, och sålunda valt urversionen av de symfonier som existerar i olika varianter (1–4 och 8). Det är första gången som en kvinnlig dirigent spelat in hela symfonicykeln.

Annons
Annons
Annons