Annons
X
Annons
X

Yoko Ono, 79: Tweets nyttiga för hjärnan

Konstnären och världens mest berömda änka, 79-åriga Yoko Ono, är i Sverige inför sin separatutställning Grapefruit som i mitten av veckan öppnar på Moderna museet. För SvD berättar hon sin syn på feminismen och hur hon använder sociala medier.

[object Object]
Yoko Ono. Foto: SYNAESTHETE

– Varje helg gör jag tio till tjugo tweets som jag skickar ut och jag jobbar mycket med dem. Det är nyttigt för hjärnan som ständigt måste hållas igång, men det är inte lätt för jag vill att de ska vara perfekta, säger hon.

Jag har länge följt @yokoono på twitter, men inte varit säker på att det verkligen är hon som skriver.

– Vaddå, tror du jag använder mig av någon slags klon? Det behövs inte ännu, säger hon förnärmat.

Annons
X

Vi träffas i ett konferensrum på Grand hotell i Stockholm. Och för tio timmar sedan gjorde hon sitt senaste inlägg. Där stod att man skulle föreställa sig den största av regnbågar som gick från norr till söder och att man skulle besöka båda. En vacker metafor, som hon inte vill förklara ytterligare, utan ler bara vänt under de lila solglasögonen.

– Jag vill kommunicera med människor och många frågar mig saker. Jag försöker svara så ärligt jag kan och finns både på facebook och twitter. Sedan har jag japanska konton också som jag underhåller väl, säger Yoko Ono.

En stor del av trafiken slussar hon vidare till sajten http://imaginepeace.com/ och där finns allt från twitterflöden till fakta och tidningsartiklar. Alltsammans vittnar således om en osedvanligt uppkopplad 79-åring.

Vid sidan om sitt mångfacetterade konstnärsliv är Yoko Ono också fortfarande en verksam fullblodsfeminist, som alltid gått i bräschen för nya tankebanor.

– Tidigare har feminister jobbat för vår rätt, men många av oss har uppnått en hel del av det vi önskade, medan kvinnor i andra delar av världen fortfarande lider. Men för oss är det dags att sträcka ut handen till männen. Vi måste sätta oss in i deras situation. Den här världen är ju skapas av oss – och dem. Vi måste finna balans mellan könen.

Hur gör man det?

– Genom att försöka förstå oss på männen. Det finns en machokultur exempelvis och många soldater kommer tillbaka från krigen och har varit med om fruktansvärda saker. Hur möter vi dem? Vi måste tänka om, vi måste tänka nytt, säger Yoko Ono.

Annons
Annons
X

Yoko Ono.

Foto: SYNAESTHETE Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X