Annons
X
Annons
X

Yogaklass fall för Skolinspektionen

När Östermalmsskolan införde yoga för att eleverna skulle bli lugna och koncentrerade, anmäldes skolan till Skolinspektionen för att de ägnat sig åt religionsutövning. Men inom Stockholms stad ser man gärna yoga i undervisningen.

Laura Northon Edwijn ligger på rygg ovanpå Ninni Lejonstad i positionen barnet. Östermalmsskolans yogaundervisning blev ett fall för Skolinspektionen, som nu beslutat att den inte bryter mot kravet på konfessionslöshet.
Laura Northon Edwijn ligger på rygg ovanpå Ninni Lejonstad i positionen barnet. Östermalmsskolans yogaundervisning blev ett fall för Skolinspektionen, som nu beslutat att den inte bryter mot kravet på konfessionslöshet. Foto: LARS PEHRSON

Någon fnissar, någon annan är gravallvarlig. Det är yogadags i klass 1 i Östermalmsskolan och eleverna vinglar hit och dit när de på ett ben försöker stå i positionen trädet. När det sedan är dags för den kissande hunden exploderar gruppen i skratt.

Ett sätt att ta kontakt med gudar.
Anmälaren om yoga.

Under våren fick eleverna, då i förskoleklass, lära sig yoga. Dessutom fick flera av skolans lärare utbildning för att själva kunna använda yogarörelserna i små mikropauser i undervisningen.

Annons
X

–Vi har haft både avslappning och röris (gympa), men yogan fungerade särskilt bra. Barnen lär sig att andas rätt och får koll på sina kroppsdelar. Barn har dessutom ofta svårt att sitta stilla och tycker att avslappning är tråkigt, men i yoga går det att hitta ett lugn utan att sitta stilla, säger klassens lärare Yvonne Littbrand.

Men efter vårterminen var det stopp. Efter att ha berättat om yogan i ett tv-inslag anmäldes skolan till Skolinspektionen, med hänvisning till att skollagen säger att skolan ska vara ”icke-konfessionell”, fri från religionsutövande. Anmälaren ansåg att yogan bland annat var ett sätt att ”ta kontakt med hinduiska gudar” och därmed skulle bryta mot skollagen.

På Östermalmsskolan överraskades man av anmälningen.

–Innan vi började så pratade vi om att det inte fick handla om något religiöst, vilket det heller inte gjorde. Jag vet att många skolor har yoga och bland föräldrarna har det bara upplevts som något positivt, säger Agneta Zetterström, skolans rektor.

Hon betonar att skolan är noga med att inte bryta några regler, varför hon inväntar Skolinspektionens svar innan hon beslutar om skolan ska fortsätta med yogan. Att barnen har yoga just i dag är för att visa SvD hur en lektion går till.

Vad som är att betrakta som konfessionella inslag är ofta uppe till debatt, inte minst i anslutning till skolavslutningarna. Skolverket godkänner att skolavslutningen hålls i en kyrka eller annan religiös lokal. En präst får tala, men inte läsa trosbekännelse eller be böner. ”Den blomstertid nu kommer” får sjungas för att den är så traditionsbunden, men inte vilka psalmer som helst, enligt Claes-Göran Aggebo, utbildningsråd vid Skolverket.

Om yoga ska anses innehålla religiösa inslag eller inte är upp till Skolinspektionen att utreda och inget som Claes-Göran Aggebo på Skolverket vill spekulera i. Inte heller vilka följderna blir om yoga förbjuds. Förbjuds till exempel den kinesiska gymnastikformen tai-chi?

I bloggar och på forum driver både religiösa kristna och ateister tesen att yoga är tillräckligt religiöst för att förbjudas i skolan.

Men Erik af Edholm, docent och forskare inom Sydasiens religioner vid Stockholms universitet, tycker att anmälaren överdrivit. Han anser att dagens yoga är sekulariserad och att betrakta som en gymnastikform.

–Utövarna har avsiktligt tonat ner religiösa inslag när yogan under de senaste 100 åren har lanserats för en västerländsk publik som en neutral och ickereligiös form av träning av kropp och sinne. Om de som utövar yoga inte själva vill definiera det i någon konfessionell mening, då tycker jag inte att man ska tvinga på dem det. Det har gått så lång tid sedan det var ett religiöst uttryck, säger han.

Han säger också att yogan inte ens från början, för 2500 år sedan, var religionsspecifik, utan ingick i alla då religiösa strömningar i Indien. Senare, i slutet av 1800-talet, inspirerades yogan dessutom av gymnastik från Europa.

–Den moderna yogan är väldigt lite indisk. Det är en modern form av fysisk träning som hämtat influenser från många olika håll, säger Erik af Edholm.

Inom Stockholms stad ser man inga nackdelar med att elever utövar yoga i skolan. Innan Östermalmsskolan anmäldes så hade det inte varit någon diskussion alls kring huruvida yoga kunde innehålla religiösa element, enligt grundskolechefen Håkan Edman. Någon religiös koppling har yogan på Östermalmsskolan inte heller haft, säger han.

–Det här har inte varit kopplat till något religiöst överhuvud taget. Man var helt oförstående från skolans sida.

Så inom staden tycker man att det är okej att ha yoga i skolan?

–Ja, det tycker vi. Men om Skolinspektionen finner det olämpligt, då rättar vi oss efter det, säger Håkan Edman.

Ett beslut från Skolinspektionen väntas om några veckor.

Annons
Annons
X

Laura Northon Edwijn ligger på rygg ovanpå Ninni Lejonstad i positionen barnet. Östermalmsskolans yogaundervisning blev ett fall för Skolinspektionen, som nu beslutat att den inte bryter mot kravet på konfessionslöshet.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 3

Att hålla balansen är inte det lättaste i positionen trädet.

Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 3

Oscar Jupither, Leonardo Garavini och Sarah Lindberg intar position.

Foto: LARS PEHRSON Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X