SvD Perfect Guide
Annons

Yoga handlar inte om att få till en perfekt Instagram-bild

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, vd för Yogayama och föreläsare inom hälsa, ser igenom yoga-influencers Instagram-filter.

Text: Estelle Nordenfalk - 26 januari 2018

Förra veckan hade jag möte med en person som just kommit hem från en yogaresa.

Överlag hade det varit härligt men hon var chockad över hur yogaläraren, tillika influencern inom hälsa, hade betett sig under resan. Ständigt med mobilen i hand togs det bilder och diskuterades filter – och eleverna ombads inte bara att ständigt ta egna bilder utan också att gå in och lajka yogalärarens.

Hon tyckte nästan synd om läraren som hon upplevde som trött och stressad. Självklart signalerade lärarens bilder något helt annat – vita stränder, ett inre lugn, en avancerad yogapose på en klippavsats, en halv avokado med granatäppelkärnor och kokosvatten med texten ”mmm frulle i paradiset #livingmydream #idagärförstadagenpårestenavdittliv”.

Att vi överdriver och förvanskar verkligheten i sociala medier tycker jag inte är något konstigt. Det märkliga är att vi alla spelar med och på ett ytligt plan låter oss påverkas. Därför krävs det mycket för att våga ha en kejsarens nya kläder-hållning till sin omgivning.

När man utövar yoga är det just ett sådant förhållningssätt du tränar på. I yogan strävar man alltid efter att ta bort alla filter och försöka se världen precis som den är. Att det du tänker, känner, och gör ska vara en och samma sak.

Och när det kommer till sociala medier så vet vi att de som verkligen använder yoga och meditation som ett integritetsfullt verktyg i vardagen – aldrig skulle låta sig fotograferas när de mediterar i solnedgången …

Annons