Hälsa

Yoga bort depressionen

Att yoga och öva djupandning minst två gånger i veckan har bevisats reducera symptomen på depression.

I en studie publicerad i vetenskapsjournalen Alternative and Complementary Medicine visar man hur yoga kan fungera som ett alternativ till läkemedelsrelaterad behandling mot depression.

Annons

Diagnostiserad depression är svårt att bli av med. Ingen sjukdom orsakar så många sjukdagar. Upp emot 40% av patienterna som får sin depression medicinskt botad återvänder inte till ett fullt funktionerande tillstånd.

I studien som gjordes vid Boston University Medical Center användes Iyeangaryoga.

B.K.S. Iyengar, en av världens mest kända yogis (som gick bort förr några år sedan), utgick alltid från det inre och passen han har utformat fokuserar på att först hitta lugnet i kroppen och därefter utföra ställningarna på ett så pass fysiologiskt hälsosamt sätt som möjligt. Klossar, bälten och rep används flitigt inom Iyengars praktik, hjälpmedlen gör att alla kan ta sig igenom passen och stanna längre i positionerna. Individuell anatomi spelar stor roll och målet är att alla ska kunna dra lika stora fördelar av yogan, oberoende av fysiska förutsättningar.

I studien lät delades personer in i två grupper, den ena utförde tre 90-minuterspass i veckan samt hemmaträning, den andra två 90-minuterspass samt hemmaträning. Gruppen med något högre yoga-dos fick ännu bättre testutslag, men i båda fallen var den själsliga utvecklingen påfallande.

– Vår studie tyder på att både medicinskt behandlade och oprövade deprimerade personer får det lättare med yoga och andningsövningar som hjälp. Den här typen av behandling utesluter dessutom biverkningar som kommer med farmakologi, säger Chris Streeter, professor i psykiatri och neurologi vid Boston University School of Medicine.

Källa: Boston University School of Medicine

Yogagurun Iyengar
Yogagurun Iyengar

Till Toppen