Annons

”Yngre politiker är ett steg i rätt riktning”

Rebecka Prentell
Rebecka Prentell Foto: Pressbild/LSU

Vi ser inget värde i att äldre utestängs från de politiska samtalen. Men vi ser inte heller något värde i att framställa föryngringen som ett hot mot demokratin. Det skriver Rebecka Prentell, ordförande LSU, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Staffan Werme (L) beskriver på SvD Debatt 16/2 en föryngringstrend hos svenska partier. Att åldern på talespersoner, presidier och frontfigurer ligger mellan 28 och 58 år innebär enligt Werme en juvenilisering av svensk politik som är bekymmersam då äldre exkluderas från politiken. Vi delar inte Wermes världsbild och menar att en föryngring är ett välkommet steg i rätt riktning.

Av de exempel på politiker som Werme lyfter är det en som är under 30. Av riksdagens ledamöter är 11 procent mellan 18 och 30, i relation till att samma grupp utgör 19 procent av befolkningen. Trots en rekordhög andel unga riksdagsledamöter är vi fortfarande underrepresenterade i de politiska rummen, och istället för att lyfta problematiken med en föryngring av politiken borde en tala om den bristande representativiteten över hela åldersspektrumet.

Annons
Annons
Annons