Annons
X
Annons
X

Ylva Johansson kritiserar Juholt i blogginlägg

Den tidigare ministern Ylva Johansson (S) går nu ut och kritiserar partiledaren Håkan Juholt (S) öppet i sin blogg.

”Vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan.”, skriver Ylva Johansson på sin blogg.

Ylva Johansson (S).
Ylva Johansson (S). Foto: SCANPIX

Stödet för Socialdemokraterna fortsätter att falla och når i Svensk väljaropinions mätning, 2012 års första, bara 25,3 procent av väljarstödet. I samband med mätningen går Ylva Johansson, vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, ut och kritiserar partiets ledare på
sin blogg.

”Mitt parti når nu, i mätning efter mätning, inte högre än 25 % av partisympatierna. Ett allvarligt underkännande av socialdemokratin och av vår partiordförande. Förtroendet för Håkan Juholt var nere i katastrofala 16 % strax före jul. Vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan.”, skriver Ylva Johansson som därmed lägger skulden för opinionskrisen på Håkan Juholt.

Vad var det som fick dig att skriva så här öppet om din kritik och syn på opinionsläget?

Annons
X

– Vi har haft låga siffror en längre tid och det har varit en turbulent höst. Jag har inte tidigare kommenterat läget men inför det nya året kände jag att det var dags att kommentera. Vi är väldigt illa ute och för mig känns det viktigt att poängtera att vi har läget i egna händer. Vi kan inte skylla på någon annan och inte på något mediedrev eller någon hemlig konspiration utan ansvaret ligger hos oss, säger Ylva Johansson till SvD.se.

Vill du att Håkan Juholt avgår som partiledare?

– Nej, jag har inga sådana krav. Vi ska försöka vända utvecklingen. Det är ett tufft läge men jag tror på en tydlig socialdemokratisk ideologi. Vi kan inte byta politik utan det ska vara en tydlig politik som bygger på jämlikhet, ett jämställt samhälle med arbete åt alla och en solidariskt finansierad och väl fungerande välfärd.

Känner du stöd för dina åsikter inom partiet?

– Vi är väldigt illa ute och det är vi oroliga över. Självklart är de dåliga opinionssiffrorna ett underkännande och partiordföranden har ett stort ansvar. Det har varit en höst med Håkan Juholts högst personliga bostadsfrågor. Men jag tror på att vi kan ta oss samman, säger Ylva Johansson som är vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott och har tidigare varit skolminister och biträdande socialminister.

Ylva Johansson skriver vidare i blogginlägget att Sverige behöver en vass och tydlig opposition mer än någonsin.

”Socialdemokratin kan inte ”vända blad” som kungen (och frågan är om det har fungerat så bra för honom heller). Vi är ett politiskt parti som gör anspråk på att få människors förtroende för att leda landet. Vi kan inte bara lämna misslyckanden bakom oss och vända fram ett nytt blad eller gå in i ett nytt år.”

”Arbetslösheten, de ökade klyftorna, sämre kunskaper i skolan, vanvård och brister i äldreomsorgen, giriga riskkapitalbolag och Europa i allvarlig kris – vi socialdemokrater har mycket att göra detta nya år.”

SvD.se har även sökt Håkan Juholt som avböjer att kommentera blogginlägget.

LÄS MER:
Ny bottennotering för S

SvD stängde kommentarsfältet efter kommentarer som kan uppfattas som kränkande.

Annons
Annons
X

Ylva Johansson (S).

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X