Annons
X
Annons
X

Ylva Johansson hoppfull om EU:s arbetsförslag

Fack och näringsliv i Sverige är oroliga över det förslag om ändring av EU:s utstationeringsdirektiv som EU-kommissionen väntas lägga fram i morgon. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) håller dock hoppet uppe.

Av TT
EU:s utstationeringsdirektiv
[object Object]
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: Ronald Zak/AP

– Jag är förhoppningsfull. Man har ju ställt ut stora förhoppningar om att man nu ska ta steg mot lika betalning för lika arbete så jag hoppas vi får se förslag på det, säger Johansson på väg in till dagens arbetsmarknadsministermöte i Bryssel.

LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv skickade i förra veckan ett gemensamt brev till EU-kommissionen med stark oro över en utläckt kopia av det förslag som arbetsmarknadskommissionären Marianne Thyssen ska lägga fram. LO-juristen Claes-Mikael Jonsson befarar exempelvis att de ordalydelser som används kraftigt kommer att försvåra möjligheterna att strejka.

Ylva Johansson är – åtminstone än så länge – mer försiktig.

Annons
X

– Jag tror vi ska vänta till kommissionen kommer med sitt slutliga förslag innan vi tar ställning. Jag har höga förväntningar på kommissionen och vi har haft en bra dialog, säger Johansson som i morse höll ett enskilt möte med Thyssen i Bryssel.

– Vi pratade om de här frågorna, säger Johansson – utan att vilja ge några ytterligare detaljer.

– Jag har en väldigt bra dialog med kommissionen och jag vill avvakta med mina slutliga kommentarer tills vi har sett förslaget, säger arbetsmarknadsministern.

Annons

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Foto: Ronald Zak/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X