Annons
X
Annons
X

Ygemans nya direktiv: Ingen ”pinnjakt” för polisen

Polisen ska sluta ”jaga pinnar” och i stället för kvantitet satsa på kvalitet. När den nya organisationen sjösätts ska regeringens detaljstyrning minska, lovar inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Polisen ska få vara polis, säger han.

Inrikesminister Anders Ygeman (S).
Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: BEZAV MAHMOD

**Sexton år har gått **sedan vi senast hade en inrikesminister och den vanligaste funderingen tycks vara: vad gör egentligen en sådan?

Kanske borde frågan i stället formuleras: vad gör Anders Ygeman (S) inte?

Den tidigare trafik-, miljö- och bostadspolitikern basar över Polisen, Säkerhetspolisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Ekobrottsmyndigheten – bland andra.

Annons
X

Han ska ägna sig åt krisberedskap och it-säkerhet men också åt att bekämpa våld mot kvinnor.

Och han är en av fem ministrar som efter den bekräftade ubåtsincidenten ska ingå i Säkerhetspolitiska rådet.

– Det är en spännande portfölj. Tanken är att försöka sammanföra och förbereda sig inför sånt som kan utgöra hot mot säkerheten i nationen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vilket är det mest akuta hotet?

  – Vi har svenskar som strider utomlands. När de deltar i strider skaffar de sig både erfarenhet och kapacitet att kunna utföra dåd även i Sverige.

  Därefter nämner Anders Ygeman klimathotet, ubåten som varit inne på svenskt vatten och ”det som är otänkbart”:

  – Det där okända som vi inte vet ska hända kan ibland vara det tuffaste.

  Säpochefen Anders Thornberg berättade nyligen att 100 svenska medborgare deltar i strider för Islamiska staten (IS) i Irak och Syrien. Därtill kommer minst lika många personer som ännu är obekräftade.

  Enligt Anders Ygeman har 20–30 svenskar dessutom dött i strider för IS.

  Vad gör regeringen för att människor inte ska åka?

  – Vi har avsatt pengar för förebyggande verksamhet. Vi har de rättsvårdande myndigheterna: polis, säkerhetspolis, säger han och pekar på ökade klyftor och miljöer där folk känner sig rotlösa som del av problematiken.

  Sverige deltog nyligen i en polisiär operation, Mos Maiorum, initierad av det italienska ordförandeskapet i EU. Syftet var att bekämpa den illegala invandringen. Genom inre utlänningskontroller återrapporterade Sverige 74 personer, av vilka 35 visade ”indikationer på att människosmuggling ägt rum”.

  Politiker från både höger och vänster menar att det vore bättre att förstärka de lagliga vägarna in till EU än att jaga papperslösa. Anders Ygeman tycker att kritiken är missriktad.

  – Insatsen var inriktad på att få bukt med människosmuggling. Sen grep man papperslösa – folk som inte hade rätt att vistas i landet. Men det gör vi. Vi har inre utlänningskontroller hela tiden.

  Riskerar inte sådana här aktioner att förstärka strukturell diskriminering?

  – Om du inte gör dem rätt finns självklart en sån risk. Men vi har väldigt tydliga regler för vad som gäller. Du får inte kontrollera någon på grund av hudfärg, språk, utseende.

  Om operationer likt Mos Maiorum fått hård kritik, hyllas i stället de insatser som räddar flyktingars liv. Sverige har, berättar Ygeman, beslutat att delta i Triton.

  Triton följer på Mare Nostrum, där Italien genom patrullerande vid den afrikanska kusten beräknas ha fört uppåt 150 000 migranter till inhemsk mark.

  Genom Kustbevakningen ska Sverige under en månad i början av nästa år bidra med ett sjöflygplan samt personal.

  – Förhoppningsvis kommer tusentals flyktingars liv att räddas, säger inrikesministern och meddelar att 1 742 personer fick hjälp i den senaste operationen som liknade Triton.

  Stor del av Anders Ygemans arbete har hittills ägnats den nya polisorganisationen. Efter årsskiftet ska 21 polismyndigheter slås samman, vilket enligt inrikesministern lett till ”ganska stor oro” i organisationen.

  – Jag tror att vi kommer att få lite inkörningsproblem, det vore jättekonstigt annars. Men sen kommer det att kunna leda till betydande förbättringar.

  Regeringen har fått kritik för att inte skjuta till extra pengar när organisationen görs om, men Anders Ygeman kontrar med att polisen ”aldrig haft mer ekonomiska resurser än i dag”.

  För honom är det viktigt att fokusera på inriktningen. Nya direktiv kommer i regleringsbrevet, avslöjar han.

  Innehållet ska kortas – detaljstyrningen ska minska; ”polisen ska få vara polis” – och den beryktade pinnjakten ska stoppas.

  – Regeringen tror att det som kallas New public management har kommit till vägs ände. Det gäller i allra högsta grad för polisen, säger han och konstaterar att alkotest visserligen är viktigt, men:

  – De ska göras när de har störst effekt. Inte när man kan få störst antal pinnar i statistiken.

  **Polisen ska framöver **gå mot kvalitetsstyrning, enligt Ygeman. Statistiken ska renodlas för att bli jämförbar övertid och icke relevanta parametrar ska sorteras bort:

  – Polisen i Sverige tar upp anmälningar om ufon. De ska inte vara där.

  Resultat kan framöver komma att räknas i hur många brott som klaras upp – men också genom mätningar av medborgarnas trygghet och förtroendet för polisen.

  – Det finns ett antal olika sätt att mäta om man är framgångsrik eller inte.

  Annons
  Annons
  X

  Inrikesminister Anders Ygeman (S).

  Foto: BEZAV MAHMOD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X