X
Annons
X

Ygeman: "Vi måste återupprätta EU:s södra gräns"

EU:s inrikesministrar blixtinkallas till ett krismöte på fredag med anledning av terrorattackerna i Paris. Anders Ygeman vill se tuffare tag mot illegala vapen och åtgärder för att stärka EU:s yttre gräns.

Uppdaterad
Publicerad
Inrikesminister Anders Ygeman (S).
Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Bertil Ericson/TT

Trots tidigare attacker och noggranna förberedelser inför det stundande klimattoppmötet kunde fransk polis inte förhindra terrorgruppen IS från att attackera Paris. På fredag samlas EU:s inrikesministrar för ett blixtinkallat krismöte med anledning av fredagens terrorattacker.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman har flera punkter han önskar att EU kan diskutera och även enas om på mötet.

– Att EU tar tuffare tag mot illegala vapen, skyndar på processen med passageraruppgifter för terrorkrigsresor och vidtar åtgärder för att stärka den yttre gränsen, säger han till SvD.

Annons
X

**Redan i torsdags **förra veckan, dagen före Parisdåden, införde Sverige tillfälliga gränskontroller vid Öresundsbron samt vid färjor från Tyskland. Men inrikesministern vill även att EU nu stärker gränsen mot länder utanför unionen.

– Vi måste återupprätta den södra gränsen till EU. Den är inte tillräcklig i dag, säger inrikesminister Anders Ygeman och fortsätter:

– Det gör att ett antal länder tvingas fatta beslut om inre gränskontroll eftersom de yttre gränskontrollerna inte fungerar.

I helgen införde Storbritannien skärpta kontroller av personer från Syrien. Men några sådana åtgärder är inte aktuella i Sverige.

– Vi vet i dagsläget inte om någon av terroristerna var från Syrien och vi vet inte om passet som hittades (intill en av de misstänkta terroristerna/reds anm.) var äkta, säger ministern.

**En av de misstänkta **terroristerna, en 29-årig fransman, var sedan tidigare känd av den franska säkerhetspolisen för radikalisering.

Hur bra kontroll har svenska säkerhetspolisen på personer som kan utföra terrordåd?

– Man ska vara ödmjuk och säga att de har ett extremt svårt uppdrag. Vi vidtar åtgärder, men det går inte att skydda oss mot allt.

Annons
X

Läs även

Annons
X
Annons
X

Inrikesminister Anders Ygeman (S).

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X