Ygeman: "Vi måste återupprätta EU:s södra gräns"

EU:s inrikesministrar blixtinkallas till ett krismöte på fredag med anledning av terrorattackerna i Paris. Anders Ygeman vill se tuffare tag mot illegala vapen och åtgärder för att stärka EU:s yttre gräns.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Inrikesminister Anders Ygeman (S).

Inrikesminister Anders Ygeman (S).

Foto: Bertil Ericson/TT
Annons
Inrikesminister Anders Ygeman (S).

Inrikesminister Anders Ygeman (S).

Foto: Bertil Ericson/TT
Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Bertil Ericson/TT

Trots tidigare attacker och noggranna förberedelser inför det stundande klimattoppmötet kunde fransk polis inte förhindra terrorgruppen IS från att attackera Paris. På fredag samlas EU:s inrikesministrar för ett blixtinkallat krismöte med anledning av fredagens terrorattacker.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman har flera punkter han önskar att EU kan diskutera och även enas om på mötet.

– Att EU tar tuffare tag mot illegala vapen, skyndar på processen med passageraruppgifter för terrorkrigsresor och vidtar åtgärder för att stärka den yttre gränsen, säger han till SvD.

Redan i torsdags förra veckan, dagen före Parisdåden, införde Sverige tillfälliga gränskontroller vid Öresundsbron samt vid färjor från Tyskland. Men inrikesministern vill även att EU nu stärker gränsen mot länder utanför unionen.

– Vi måste återupprätta den södra gränsen till EU. Den är inte tillräcklig i dag, säger inrikesminister Anders Ygeman och fortsätter:

– Det gör att ett antal länder tvingas fatta beslut om inre gränskontroll eftersom de yttre gränskontrollerna inte fungerar.

I helgen införde Storbritannien skärpta kontroller av personer från Syrien. Men några sådana åtgärder är inte aktuella i Sverige.

– Vi vet i dagsläget inte om någon av terroristerna var från Syrien och vi vet inte om passet som hittades (intill en av de misstänkta terroristerna/reds anm.) var äkta, säger ministern.

En av de misstänkta terroristerna, en 29-årig fransman, var sedan tidigare känd av den franska säkerhetspolisen för radikalisering.

Hur bra kontroll har svenska säkerhetspolisen på personer som kan utföra terrordåd?

– Man ska vara ödmjuk och säga att de har ett extremt svårt uppdrag. Vi vidtar åtgärder, men det går inte att skydda oss mot allt.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons