Annons
X
Annons
X

SvD:s chefredaktör: Bra att regeringen och polisen tar attacken på allvar

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är djupt oroad över lördagskvällens samordnade attacker mot svenska nyhetsmedier.
"Regeringskansliet följer läget noga", säger han i ett skriftligt uttalande.

– Det är bra att såväl regeringen som polisen tar attacken på allvar och nu försöker utreda vem eller vilka som ligger bakom, säger SvD:s chefredaktör Fredric Karén.

Av SvD
Attacken mot svenska nyhetssajter
[object Object]
SvD:s chefredaktör Fredric Karén. Foto: Joakim Ståhl

Inrikesminister Anders Ygeman ser allvarligt på att någon försöker tysta svenska nyhetsmedier. I en skriftlig kommentar på lördagskvällen säger han till TT:

"Det är djupt oroande att det finns krafter som vill tysta det fria ordet, det är för tidigt att dra långtgående slutsatser av vad som skett men det här visar på behovet av att utveckla svensk IT-säkerhet. Polisen har inlett en utredning och regeringskansliet följer läget noga och håller mig och regeringen uppdaterade".

Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén välkomnar beskeden från inrikesministern.

Annons
X
 • IT-attacken mot flera svenska nyhetssajter igår kväll är både allvarlig och skrämmande. Skrämmande för den slår mot vårt öppna samhälle och mediehusens önskan att förmedla nyheter dygnet runt och hålla sina läsare informerade. Allvarlig därför att den också visar hur sårbara vi och flera andra medier är och hur viktigt det är att sätta IT-säkerheten högt upp på agendan, säger Fredric Karén.
Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Henrik Montgomery/TT

Att hota nyhetsförmedlingen är ett hot mot demokratin, anser Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna, TU.

– Vem det är som ligger bakom det här kan man bara spekulera om, det vet vi ju ingenting om än – men att man kan göra det är extremt farligt och allvarligt, säger hon.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Karin Olsson, **ställföreträdande utgivare för Expressen, kallar attacken "väldigt allvarlig".

  – Den här attacken visar på en väldigt allvarlig sårbarhet i det svenska samhället. Om detta hade skett i ett krisläge för landet så kan en sådan här attack få väldigt allvarliga konsekvenser. Det kan också påverka tilltron till samhällets institutioner, om man kan slå ut så många medier samtidigt. Det kan skapa oro och en känsla av instabilitet, säger hon till TT.

  – Det finns ett behov av en bredare diskussion om IT-säkerhet. Vi har ju ett nytt säkerhetspolitiskt läge i Europa sedan något år tillbaka. Det finns anledning att ställa frågor kring vad attacker mot våra IT-system kan innebära i svåra lägen för landet.

  Annons
  Annons
  X

  SvD:s chefredaktör Fredric Karén.

  Foto: Joakim Ståhl Bild 1 av 2

  Inrikesminister Anders Ygeman.

  Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X